Cercetătorii au descoperit 1,5 milioane de specii noi în oceanele lumii FOTO

O navă de cercetare a descoperit 1,5 milioane de specii noi după ce a studiat apele din Atlantic, Pacific, oceanul Indian şi oceanul Sudic.

RomaniaTV.net
27 sept. 2012, 12:04
Cercetătorii au descoperit 1,5 milioane de specii noi în oceanele lumii FOTO

Expediţia Tara a durat 36 de luni, timp în care a descoperit extraordinar de multe specii noi. Echipa spune că descoperirile ar putea schimba felul în care înţelegem impactul schimbărilor climatice asupra oceanelor lumii şi că expediţia lor le-a arătat cât de vulnerabilă este marea faţă de acţiunile umane.

Peste 30.000 de mostre de apă marină au fost luate din mai multe zone de pe planetă, ducând la descoperirea a 1,5 milioane de specii noi – de la specii relativ mari, 1cm lungime, la unele mici, care măsoară mai puţin de un milimetru.

Cercetarea prezintă micro-organismele recent descoperite, dar arată şi cât de mult plastic aruncăm în ocean, fiind până la 50.000 de fragmente de plastic pe km pătrat în Atlantic. Plasticul nu se va dizolva timp de mii de ani şi intră în lanţul alimentar prin peşti, păsări şi alte animale marine. Toxinele din plastic pot otrăvi oceanul, dar şi oamenii, prin fructele de mare şi peşti.

Expediţia Tara a început în 2009, în Franţa, şi a luat mostre de apă până la 2.000m adâncime. „Vom analiza rezultatele timp de câţiva ani. Noi vrem acum să înţelegem cum sunt create ecosistemele, cum le afectează poluare şi cum sunt afectate de schimbările de temperatură”, a declarat dr. Chris Bowler, coordonatorul ştiinţific al expediţiei.

„Dacă o specie de plancton este sensibilă la schimbările de temperatură, ar putea devasta un întreg lanţ alimentar şi prin urmare, pescarii locali. Vrem să aflăm rolul fiecărei specii în ecosistem, pentru a prezice mai bine cum vor fi oceanele în 50 sau 100 de ani dacă continuăm să le schimbăm„, spune dr. Bowler.

„În plancton sunt incluse creaturi extrem de importante pentru generarea oxigenului. Jumătate din oxigenul de pe planetă este creat de oceane – aşa că respiraţi organismul produs de aceste organisme (…) Aceste organisme microscopice sunt foarte sensibile la acidifierea oceanului. Este o problemă gravă, întrucât multe din ele vor dispărea în anii următori”, atenţionează expertul.

Platynereis Dumerei, o nouă specie de vierme marin

O nouă specie de diatom, un tip de algă

Polychaetes, o nouă specie de vierme marin

O nouă specie de meduză microscopică