Cercetătorii au creat o vacă clonată, care ar produce lapte hipoalergenic

După mai mult de 15 ani de la apariţia oii clonate Dolly, cercetătorii din Noua Zeelandă au creat genetic vaca Daisy, sperând că aceasta va produce primul lapte care nu provoacă alergii, relatează agenţia EFE care citează un studiu care urmează să fie publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

RomaniaTV.net
03 oct. 2012, 13:41
Cercetătorii au creat o vacă clonată, care ar produce lapte hipoalergenic

Vaca Daisy este creaţia laboratoarelor companiei de cercetare neozeelendeze AgResearch şi ea poate fi speranţa acelor bebeluşi care în primul an de viaţă nu tolerează laptele. ‘Am reuşit să reducem substanţial cantitatea de beta-lactoglobulină, una dintre proteinele laptelui care nu este prezentă şi în laptele matern şi poate provoca reacţii alergice’, explică Stefan Wagner, unul dintre cercetătorii participanţi la experiment. Aceştia mai susţin că laptele produs de Daisy ar conţine şi o cantitate mai mare de cazeină, o altă proteină conţinută în laptele de vacă, ceea ce l-ar face mai nutritiv, scrie Agerpres.

Acum laboratorul lucrează la analize mai aprofundate pentru a confirma caracteristicile hipoalergenice ale acestui lapte şi vor mai trece nişte ani până când acesta va fi produs pe scară industrială şi va putea fi comercializat în Noua Zeelandă, ţară cunoscută pentru normele foarte stricte de securitate alimentară.

Dar nu toţi văd cu ochi buni apariţii vacii Daisy, care s-a născut fără coadă, iar proiectul laptelui hipoalergenic este considerat de Staffan Browning, parlamentar din partidul ecologist neozelandez, drept un pericol pentru reputaţia de producător de produse naturale şi sigure pe care ţara sa şi-a construit-o. De asemenea, GE Free New Zealand, organizaţie locală ce se opune ingineriei genetice, avertizează că în laptele rezultat în urma experimentului nu se regăseşte o proteină ‘esenţială unei digestii normale, sistemului imunitar şi formării ţesuturilor osoase, musculare şi a dinţilor’.

Preşedintele acestei organizaţii reaminteşte că laboratorul AgResearch a avut nevoie de 12 ani pentru a clona această vacă cu preţul uciderii a sute de embrioni în timpul experimentelor, a recurs la culturi celulare şi a folosit şoareci clonaţi pentru a produce un tip de proteină de beta-lactoglobulină de oaie în laptele rozătoarelor printr-o tehnică de inhibiţie genetică numită interferenţă ARN . În timpul acestui proces, şoarecilor li s-au inoculat mici celule de acizi ribonucleici (micro-ARN) pentru a reduce nivelul respectivei proteine alergenice cu 96%. În următoarea etapă, cercetătorii au creat genetic vaca Daisy prin aceeaşi tehnică şi i-au dat hormoni pentru a produce lapte.

De obicei, vacile dau lapte din luna a 20-a de viaţă, dar Daisy a fost stimulată prin aceste tratamente să furnizeze acest produs mai devreme, ea având acum 11 luni. Cantitatea de lapte a lui Daisy este redusă, iar unul dintre obiectivele cercetării pe termen lung este să se vadă cantitatea de lapte hipoalergenic pe care va reuşi să-l producă.