Centralele nucleare din Statele Unite sunt vulnerabile la atacuri teroriste

Centralele nucleare din SUA nu sunt protejate corespunzător în faţa ameninţărilor teroriste, printre care furtul de materiale ce ar putea fi folosite pentru producerea de arme şi atacuri ce ar viza declanşarea unui accident nuclear, relevă un raport al Universităţii Texas.

RomaniaTV.net
16 aug. 2013, 07:28
Centralele nucleare din Statele Unite sunt vulnerabile la atacuri teroriste

Nici măcar unul din cele 104 reactoare nucleare comerciale sau din cele trei reactoare de cercetare nu este protejat împotriva unui atac cu mai mulţi jucători, aşa cum au fost cele comise de cei 19 atacatori de la 11 septembrie 2001, se menţionează în raportul realizat în cadrul Proiectului privind prevenirea proliferării nucleare (NPPP), la Universitatea Texas din Austin.

Comisia de reglementare în domeniul nuclear (NRC) din SUA obligă centralele să se protejeze numai împotriva unor atacuri comise de cinci sau şase persoane, potrivit raportului. În plus, NRC nu le cere centralelor să se protejeze împotriva unor atacuri cu arme de mare putere sau cu grenade lansate de rachete.

Cele trei reactoare de cercetare, inclusiv cel de la Gaithersburg, Maryland, la 39 de km de Casa Albă, sunt alimentate cu uraniu puternic îmbogăţit, care, dacă ar fi furat, ar putea fi folosit la producerea de arme nucleare, mai notează raportul.

Citeşte şi: Centralele nucleare din Europa sunt nesigure conform unui studiu al UE

Reprezentanţii reactoarelor susţin că au făcut tot ce au putut pentru a asigura securitatea fără a angaja cheltuieli prea mari şi că este responsabilitatea guvernului american să apere aceste unităţi în faţa oricărui atac, a declarat Alan Kuperman, coordonator al NPPP şi unul din autorii raportului.

Kuperman a mai spus că guvernul a făcut unele progrese de la atacurile de la 11 septembrie 2001, când centralele nucleare nu erau obligate să se protejeze decât în faţa unor atacuri comise de maximum trei persoane. În plus, Pentagonul şi Departamentul Energiei au lucrat recent la o abordare comună pentru protejarea armelor nucleare şi a materialelor ce ar putea fi transformate în arme nucleare, a mai afirmat el.

„Acesta e un semn bun de progres, dar nu rezolvă îngrijorarea pe care o avem în legătură cu reactoarele nucleare”, a adăugat Kuperman. NRC susţine că raportul, care a fost realizat la solicitarea Pentagonului, reprezintă „o reluare a argumentelor din urmă cu un deceniu”, când autorităţile americane au revizuit securitatea centralelor nucleare în urma atacurilor de la 11 septembrie 2001.

Purtătorul de cuvânt al NRC a spus că raportul nu conţine nicio informaţie nouă şi că agenţia a întărit cerinţele privind securitatea pentru centralele nucleare comerciale, fiind încrezătoare că acestea sunt acum protejate corespunzător.