Cele trei femei din viaţa lui Obama. Care dintre ele l-a determinat să îl ucidă pe Bin Laden

Cel mai căutat om din lume, teroristul saudit Osama bin Laden, acuzat că a pus la cale atentatele antiamericane din 11 septembrie 2001, ar fi trăit poate şi acum, în vreo ascunzătoare, dacă n-ar fi intervenit secretarul de stat Hillary Clinton, dezvăluie Rich Miniter în noua sa carte, intitulată "Leading from Behind: The Reluctant President and The Advisors Who Decide for Him" (Condus din umbră: Preşedintele indecis şi consilierii care decid pentru el, în traducere aproximativă, n.r.), care a fost publicată luni.

RomaniaTV.net
20 aug. 2012, 18:28

Jurnalistul Rich Miniter spulberă în noua lui carte mitul potrivit căruia preşedintele Barack Obama ar fi fost cel care ar fi hotărât aupra acelei misiuni secrete executată de un comando al trupelor de elită, Navy SEAL, ale armatei americane.

În urma acelei misiuni din mai, 2011, Osama bin Laden, care se ascundea cu cea mai mare parte din familia lui într-un complex de locuinţe din Pakistan, în Abbotabad, a fost lichidat de comandoul american. Miniter, fost jurnalist la „Wall Street Journal”, „Washington Times” şi „Sunday Times” din Londra, citează surse din Joint Special Operation Command, care au dorit să îşi păstreze anonimatul şi care au dezvăluit că Obama a anulat trei operaţiuni secrete de lichidare a teroristului, în ianuarie, februarie şi martie 2011.

Un preşedinte sub „papucul” a trei doamne

A fost nevoie de intervenţia promptă a lui Hillary Clinton, fosta „Primă Doamnă” a SUA, care a devenit ulterior, în Admnistraţia Obama, şefa diplomaţiei americane. Miniter o descrie pe Clinton ca fiind „principala forţă care s-a aflat în spatele misiunii” de lichidare a lui Bin Laden, scrie Daily Mail.

Jurnalistul mai dezvăluie că Obama este puternic influenţat de trei femei: Hillary Clinton, Valerie Jarrett, consilierul lui principal, şi Michelle, soţia lui. Dar Jarret se pare că a fost cea care l-a determinat să renunţe la cele trei misiuni ucigaşe, dar Clinton, care s-a aliat cu Leon Panetta – pe atunci directorul CIA, iar acum este şeful Pentagonului – şi cu David Patraeus – care conducea forţele NATO în Afganistan, iar acum conduce CIA -, l-au convins pe preşedintele american că teroristul trebuie lichidat, şi nu adus în faţa justiţiei, ca să răspundă pentru crimele sale.

Jarett se temea de eşecul unei misiuni de lichidare a teroristului saudit, care ar fi şifonat imaginea preşedintelui, mai ales că se apropia perioada pentru campania electorală. Consilierul prezidenţial se temea deopotrivă şi dacă operaţiunea ar fi avut succes.

Când a auzit că Jarett întârzie o hotărâre fermă a lui Obama în privinţa lui Bin Laden, Hillary a luat foc. A criticat-o în particular pe Jarett, mai ales pentru că obişnuia de fiecare dată când preşedintele avea de luat o hotărâre importantă şi chiar puţin riscantă să invoce „greşelilele serviciilor secrete” din perioada preşedinţiei lui George W. Bush. Hillary Clinton a tranşat imediat problema. „Nu trebuie să punem pe umerii rivalilor noştri politici greşelile serviciilor secrete din perioada noastră”, a spus Hillary şi a trecut la acţiune împreună cu aliaţii săi.

Aşa s-a luat hotărârea privind misiunea de lichidare a teroristului, care s-a dovedit a fi un succes. Uciderea celui mai căutat terorist din lume se află în centrul campaniei prezidenţiale a lui Obama şi ar putea fi invocată din nou de către oamenii lui cu ocazia comemorării atacurilor teroriste din 11 septembrie 2011, de la New York şi Washington.

Miniter a mai scris că, dacă nu era Hillary Clinton, Obama ar fi ratat şi a patra ocazie de a-l elimina pe Bin Laden. A avut „al patrulea moment de ezitare”, chiar în ziua când trebuia să decidă asupra sorţii lui Bin Laden,  dezvăluie Miniter.

Chiar dacă au fost rivali până la un punct în campania prezidenţială, Hillary Clinton i-a câştigat ulterior încrederea lui Obama, când a devenit preşedinte şi a numit-o în administraţia lui. Obama „ştia că ea are dreptate”. Casa Albă a spus, după ce misiunea se încheiase cu succes, că prognoza de vreme nefavorabilă ar fi fost motivul pentru care Obama ar fi vrut să întârzie şi cea de-a patra decizie de lichidare a teroristului, însă Miniter scrie că el obţinuse rapoartele de stare a vremii de la Centrul Meteorologic al US Air Force Combat, care stabileau că erau „condiţii ideale” pentru misiunea SEAL.