Cele mai populare 10 mituri FALSE pe care oamenii le cred

Oamenii tind să creadă multe lucruri care în timp au devenit mituri urbane şi care de fapt nu au nicio valoare în termeni medicali sau istorici.

02 apr. 2013, 16:31
Cele mai populare 10 mituri FALSE pe care oamenii le cred

1. Mersul prin frig, cu părul umed, îţi va face rău

Numeroase studii care abordează acest subiect arată că oamenii care merg pe afară cu părul umed nu se expun unui risc mai ridicat de a se îmbolnăvi decât cei care cu părul uscat, potrivit mnn.com. Este adevărat chiar şi pentru eventualitatea în care afară este frig.
 
2. Vikingii purtau căști cu coarne

Căştile cu coarne nu au fost purtate de către războinicii vikingi. Deși stilul exista în regiune, ele au fost folosite numai în scopuri ceremoniale și au dispărut în mare măsură înainte de venirea vikingilor.
 
3. Zahărul face copiii hiperactivi

Jurnalul Asociatiei Medicale Americane a publicat o recenzie a 23 de studii pe tema copiilor și zahărului iar concluzia este că zahărul nu le afectează comportamentul şi e posibil ca ideea în sine, care este atât de înrădăcinată, să ne afecteze percepția.
 
4. Pierzi cea mai mare parte din căldura corpului prin cap

Toată lumea știe că pierzi undeva în jurul valorii de 98% din caldură corpului prin cap, motiv pentru care trebuie să îţi acoperi capul când e frig. Doar că situaţia nu stă chiar aşa. După cum s-a raportat în The New York Times şi în alte părţi, cantitatea de caldură degajată de orice parte a corpului depinde în mare parte de suprafața descoperită – pe o zi rece puteţi pierde mai multă căldură printr-un picior sau braț expus decat prin capul gol.
 
5. Faci artrită dacă îţi trosneşti degetele

Pare rezonabil, dar nu e adevărat. Nu vei face artrită dacă îţi trosneşti degetele. Nu există nicio dovadă a unei astfel de asociații, și în studiile limitate efectuate nu a existat nicio schimbare în apariţia artritei între cei care îşi trosnesc degetele şi cei care nu fac asta.
 
6. Napoleon era scund

Înălțimea lui Napoleon era de 1.70 m – el fiind, de fapt, puțin mai înalt decât media pentru un bărbat în Franța, la momentul acela.
 
7. Trebuie să te „încălzeşti” înainte de exercițiile fizice

Stretching-ul înainte de exercițiile fizice este principala modalitate de a îmbunătăți performanța și pentru a evita accidentările, toată lumea se încălzeşte… dar cercetatorii au constatat că de fapt acest lucru te încetinește. Experții arată că stretching-ul înainte de a alerga poate duce la o reducere cu 5% a eficienței.
 
8. Colesterolul din ouă este rău pentru inimă

Studiu dupa studiu a constatat că colesterolul găsit în ouă nu ridică nivelul colesterolului negativ din corp. Colesterolul „rău” se ridică din cauza consumului de grasimi saturate. Adică e mai bine să mănânci ouă în loc de friptură.
 
9. Câinii au vârsta de șapte ani în ani umani

Câinele dumneavoastră are 3 ani, deci are 21 de ani în ani umani, nu? Greşit. Consensul general este că ei se maturizează într-adevăr mai repede decât oamenii, ajungând echivalentul a 21 de ani în doar doi ani, și apoi încetinesc îmbătrânirea, îmbătrânind cu echivalentul a 4 ani omenești pe an.
 
10. George Washington avea dinţi din lemn

George Washington şi-a pierdut dinții la 20 de ani, dar, contrar credinţei populare, protezele sale nu erau făcute din lemn. Washington a avut patru seturi de proteze care au fost făcute din aur, fildeş de hipopotam, plumb şi dinţi de provenienţă umană și animală.