Cele mai EFICIENTE metode care te scapă de ACNEE. Vezi sfaturile specialistului

Una dintre afecţiunile cele mai răspândite, cu care se confruntă în special adolescenţii, este acneea. Pentru a scăpa de această boală a pielii, tinerii apelează la fel de fel de creme, soluţii, măşti, diete. Din nefericire, nu toţi reuşesc să scape de coşurile inestetice şi dureroase. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog, a prezentat, pentru RTV.NET, câteva metode care te ajută să tratezi acneea.

19 mart. 2013, 06:38
Cele mai EFICIENTE metode care te scapă de ACNEE. Vezi sfaturile specialistului

Ce este acneea şi cum se manifestă

Acneea este o boală a pielii datorată secreţiei excesive de sebum, grăsime pe care o secretă glandele sebacee. Cea mai mare densitate de glande sebacee se află pe faţă, pe umeri şi mult mai puţine pe decolteu. Cea mai caracteristică manifestare de acnee este apariţia coşurilor. Acestea sunt fie mici bubiţe roşii cu cap galben, fie puncte negre fie puncte albe. În formele grave de acnee întâlnim și noduli şi cicatrici”, a declarat medicul Mihaela Leventer.

Deşi acneea pare a fi la o primă vedere o afecţiune cu care se confruntă adolescenţii, această boală a pielii se poate manifesta mai mult sau mai puţin sever şi la adulţi.

Acneea debutează odată cu intrarea în pubertate, însoţeşte perioada de adolescenţă şi de cele mai multe ori se limitează odată cu încheierea acestei perioade de viaţă. Totuşi se descriu şi forme de acnee prelungite până în perioada de adult sau chiar acnee care debutează la această vârstă. Se pare că acneea adultului se poate menţine până spre vârsta de 45 de ani”, a explicat, pentru ROMÂNIATV.NET, dermatologul.

În ceea ce priveşte acneea la nou-născuți, aceştia „pot avea leziuni pe faţă asemănătoare coşurilor sau chiar puncte negre sau comedoane închise. Acneea sugarului se datorează tratamentului hormonal în perioada de sarcină”.

Metode eficiente cu care poţi combate acneea

Medicul dermatolog, Mihaela Leventer, a prezentat câteva modalităţi cu care poate fi tratată această afecţiune a pielii.

Pielea acneică poate fi curaţată cu o mască de argilă preparată cu apă o dată pe săptămână. Dintre produsele de origine naturală poate fi folosită zeama de castravete sau de lămâie sau măştile abrazive cum este cea cu mălai în spumă de albuş de ou. Totuşi, produsele cosmetice sau cele dermocosmetice sunt mai sigure şi mai eficiente în întreţinerea pielii acneice”, recomandă medicul.

Pe lângă metodele naturale, dermatologii recomandă şi tratamentele medicamentoase, iar în cazul în care coşurile persistă este indicat să se facă un consult la medicul specialist.

„Dermatologii recomandă o curăţare blândă zilnică, aplicarea unor creme antiseboreice dimineaţa şi a unor produse exfoliante seara. Sunt foarte eficiente produsele care conţin sulf, puţin acid salicilic sau loţiunile de eritromicină cu oxid de zinc. Dacă aceste tratamente nu sunt suficiente se poate trece la tratamente locale medicamentoase mai puternice. Dintre produsele de tratament amintesc pe cele pe bază de benzoid peroxid, retin A sau acid azelaic. Dacă totuşi coşurile persistă este nevoie de consult la dermatolog care trebuie să stabilească un tratament cu medicamente administrate oral, mult mai eficiente. Trebuie să ştiţi că tratamentul antiacneic uneori se întinde pe o perioadă de câteva luni, iar îngrijirea locală trebuie să continue câţiva ani”, a explicat, pentru ROMÂNIATV.NET, Mihaela Leventer.

Rolul pe care îl joacă alimentația în prevenirea acneei

Potrivit dermatologului, acneea este cauzată de activitatea dizarmonică a glandelor sebacee din cauza acţiunii hormonilor sexuali. Alte cauze ar putea fi legate de consumul excesiv de lapte sau o alimentație bogată în produse dulci.

„Alimentaţia nu joacă un rol important în producerea coşurilor. Dacă în urmă cu mulţi ani se discuta de posibilitatea ca ciocolata şi grăsimile să fie la baza acneei, astăzi se ştie că boala este produsă de activitatea dizarmonică a glandelor sebacee din cauza acţiunii hormonilor sexuali. Nu este vorba de o afecţiune hormonală, ginecologică la fetiţe sau digestivă, ci de o perturbare a funcţiei unor receptori din piele. În ultimii ani se discută că laptele consumat în cantităţi mari, prin hormonii de creştere pe care îi conţine, ar putea influenţa evoluţia bolii în pubertate. La fel se discută şi de alimentaţia bogată în dulciuri„, a precizat medicul.