Cel mai „iubit” bodyguard al Bulgariei. Politicianul macho a cărui coaliţie a câştigat alegerile

Împlineşte 54 de ani în iunie, este recunoscut după alura sa mare, musculoasă, cu părul ras şi tenul bronzat, fiul unui politician şi al unei învăţătoare, fost pompier, bodyguard şi premier, cu centura neagră la karate. Este Boiko Boris, politicianul în care Bulgaria încă are încredere, potrivit votului de duminică. 

13 mai 2013, 07:18
Cel mai „iubit” bodyguard al Bulgariei. Politicianul macho a cărui coaliţie a câştigat alegerile

Cu alura sa de macho, fostul premier bulgar Boiko Borisov, ajuns duminică, cu partidul său GERB, în fruntea alegerilor legislative anticipate, a demonstrat că îşi păstrează carisma în rândul populaţiei aflate în căutarea unui „om forte” pentru eradicarea sărăciei şi a corupţiei din ţară, arată un articol AFP, citat de Agerpres.

Formaţiunea conservatoare GERB, condusă de fostul premier Boiko Borisov, se clasează pe primul loc, cu 31% din voturi, în scrutinul legislativ din Bulgaria, conform rezultatelor de tip exit-poll citate de site-ul Novinite.com.

La 20 februarie, în toiul protestelor din ţară, fostul pompier şi bodyguard a demisionat, declarându-se „bulversat” de efuziunea de sânge din timpul unei manifestaţii de la Sofia.

Această retragere, calculată potrivit numeroşi observatori, a avut ca şi consecinţă deturnarea nemulţumirii populare asupra întregii clase politice, nu doar asupra partidului său conservator (GERB). Iar organizarea de alegeri anticipate, la 12 mai, cu două luni înainte de termen, nu a lăsat protestatarilor suficient timp să se organizeze.

La căderea comunismului, în 1990, Boiko Borisov şi-a creat propria firmă de securitate. A asigurat, astfel, protecţia fostului dictator comunist Todor Jivkov, după înlăturarea acestuia în 1989, apoi pe cea a fostului rege Simeon al II-lea de Saxa-Coburg-Gotha, la revenirea în 1990 din exil. Fostul rege, devenit premier în 2001, i-a încredinţat responsabilitatea operaţională a poliţiei în cadrul Ministerului de Interne şi l-a promovat la gradul de general.

Mereu prezent la locul crimei, blamând ineficienţa justiţiei, şi-a asigurat o largă popularitate, mulţi cetăţeni văzând în el „omul forte” în faţa flagelului criminalităţii din ţară.

În decembrie 2006, pe atunci primar al Sofiei, a fondat Partidul Cetăţenilor pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB, centru-dreapta), cu o largă susţinere din partea primarilor din ţară. Trei ani mai târziu, a preluat conducerea unui guvern minoritar după ce a câştigat alegerile legislative, susţinut tacit în Parlament de ultranaţionaliştii din Ataka.

Renunţând cu uşurinţă la o serie de proiecte nepopulare, este criticat de către economişti că nu a întreprinse reformele necesare, în special în domeniile sănătăţii publice, a educaţiei şi pensiilor.

Afişând un ton dezinvolt, Boiko Borisov este omniprezent în presă, care nu îşi permitea, înaintea demisiei sale, să formuleze decât puţine critici la adresa sa.

Un curier diplomatic din 2006 al ambasadei SUA la Sofia, difuzat în mai 2011 de site-ul WikiLeaks, a evocat bănuielile privind un trecut dubios al acestuia. „O serie de acuzaţii din trecut l-au legat pe Borisov de scandaluri de deturnare de petrol, afaceri ilegale care au implicat Lukoil şi trafic important de amfetamine”, potrivit acestui raport, calificat drept „speculaţii” de cel vizat.

De la numirea sa ca prim-ministru, Borisov a declarat că trăieşte singur într-o casă, la periferia Sofiei, plină cu trofee de vânătoare. Fără soţie, nici prieteni, dar cu trei câini de rasă „ciobănesc bulgar”.