Cel mai bun aliment de mâncat la micul dejun. Vezi reţetele delicioase

Deşi se spune că cerealele cu lapte sunt numai bune pentru micul dejun, cei mai mulţi oameni se plâng că li se face foame foarte repede şi că ajung să ia un al doilea mic dejun.

RomaniaTV.net
30 iul. 2012, 07:21
Cel mai bun aliment de mâncat la micul dejun. Vezi reţetele delicioase

Experţii de la eatingwell.com spun că ovăzul este ceea ce ne trebuie să mâncăm dimineaţa. Iată de ce:

Fulgii de ovăz conţin 4 grame de fibră pe cană, iar cercetările arată că creşterea cantităţii de fibră solubilă (găsită în ovăz) de la 5 la 10 grame pe zi reduce cu 5% nivelul de colesterol rău. Dacă amestecaţi cu fructe, cu un sfert de cană de zmeură, de exemplu, nu este doar delicios, ci se adaugă încă 2 grame de fibră.

Ovăzul ajută la pierderea greutăţii în două feluri. În primul rând, fibrele conţinute „ţin” foarte bine de foame, aşa că nu va mai fi nevoie de un al doilea mic dejun. În al doilea rând, potrivit unui studiu recent, publicat în Journal of Nutrition, un mic dejun care eliberează încet carbohidraţii, precum ovăzul, mâncat cu 3 ore înainte de exerciţiile fizice, ne ajută să ardem mai multe grăsimi.

Ovăzul poate fi delicios atunci când este amestecat cu fructe sau mirodenii. Iată un exemplu de reţetă savuroasă:

Amestecaţi jumătate de cană de fulgi de ovăz cu o cană de lapte şi un pic de sare, deasupra focului, timp de 1 minut. Apoi, luaţi-l de pe foc şi lăsaţi recipientul acoperit timp de 2-3 minute. Iată nişte sugestii pentru topping: fructe uscate, scorţişoară, alune, fucte proaspete, iaurt, gem, sos de mere.

Iată alte sugestii de reţete pentru fulgii de ovăz:

Terci de ovăz cu rubarbă

2 porţii. Timp de preparare: 20 de minute.

Ingrediente: 1 cană jumătate de lapte, jumătate de cană de suc de portocale, 1 cană de fulgi de ovază, 1 cană şi jumătate de rubarbă, jumătate de linguriţă de scorţişoară, 2-3 linguriţe de zahăr brun (sau sirop de arţar, sirop de agave), şi 2 linguriţe de nuci pecan sau orice alt tip de nuci.

Se amestecă laptele, sucul, ovăzul, rubarba, scorţişoara şi sarea într-o cratiţă, iar conţinutul se aduce la fierbere. Se micşorează focul, se acoperă şi se amestecă frecvent, până când ovăzul şi rubarba devin moi, circa 5 minute. Se ia de pe foc şi se lasă acoperit pentru 5 minute. La final se adaugă îndulcitorul şi nucile.

Ovăz cu banane şi nuci

2 porţii. Timp de preparare: 10 minute.

Ingrediente: 1 cană de lapte, 1 cană de apă, sare, 1 cană de ovăz, 1 banană foarte coaptă, făcută piure, 1 lingurinţă sirop de arţar şi 1 lingurinţă de nuci pisate.

Amestecaţi laptele, apa şi sarea într-o cratiţă medie şi aduceţi la fierbere. Se adaugă ovăzul şi lăsaţi pe foc până când conţinutul devine cremos, timp de 1-2 minute. Luaţi de pe foc şi adăugaţi piureul de banană şi siropul de arţat, iar pe deasupra presăraţi nucile pisate.