31 de poliţişti de la Secţiile 1 şi 3, ridicaţi de DGA. Sunt acuzaţi de luare de mită şi de tortură

Percheziţii la secţiile de poliţie 1 şi 3 din Capitală, dar şi la locuinţele mai multor poliţişti. 31 de agenţi de poliţie de la Ordine Publică din Bucureşti au fost ridicaţi de DGA şi DNA marţi dimineaţă şi duşi la audieri. Ei sunt acuzaţi de luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice, favorizarea infractorului, complicitate la prostituţie, complicitate la proxenetism, lipsire de libertate în mod ilegal sau tortură.

RomaniaTV.net
10 ian. 2012, 05:31
31 de poliţişti de la Secţiile 1 şi 3, ridicaţi de DGA. Sunt acuzaţi de luare de mită şi de tortură

UPDATE Ora 22.40: 30 dintre cei 31 de poliţişti de la secţiile 1 şi 3 din Bucureşti, acuzaţi de luare de mită, complicitate la prostituţie şi la proxenetism, lipsire de libertate şi tortură, au fost reţinuţi pentru 24 de ore.

UPDATE Ora 14.00: Informaţiile despre poliţiştii corupţi au pornit chiar de la şeful secţiei 3 poliţie, care a observat că era ceva în neregulă cu subordonaţii săi

UPDATE. Ora 10.28: Cei 31 de poliţiştii sunt acuzaţi de tortură şi de sechestrare.

În data de 06.01.2012, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au dispus începerea urmăririi penale faţă de 31 de agenţi de poliţie din cadrul Secţiilor 1 şi 3 Bucureşti, pentru infracţiuni de luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice, favorizarea infractorului, complicitate la prostituţie, complicitate la proxenetism, lipsire de libertate în mod ilegal sau tortură, după caz„, se arată într-un comunicat emis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

De asemenea, au fost emise 82 de mandate de aducere, în vederea punerii în executare de către organele de poliţie.

Au fost solicitate Tribunalului Bucureşti 30 de autorizaţii de percheziţie, instanţa de judecată admiţând propunerile formulate.

Cercetările în cauză sunt efectuate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Direcţia Generală Anticorupţie, cu sprijinul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti.

UPDATE. Ora 09.35: Poliţiştii cereau şoferilor sume cuprinse între 200 şi 300 de lei.

În Secţiile 1 şi 3, colegii poliţiştilor arestaţi vor face ore suplimentare. „Vor încerca metoda B, care se practică, ceilalţi care mai rămân, 70-80% să suplinească prin muncă, prin ore suplimentare colegii care nu o să mai lucreze, muncă suplimentară care nu va fi plătită, muncă suplimentară care este abuz din punctul meu de vedere„, a declarat Dumitru Coarnă, consilier juridic SNPPC.

Mai mulţi poliţişti de la Secţiile 1 şi 3 de Poliţie din Capitală erau în vizorul anchetatorilor de mai multe luni. Agenţii de ordine ridicaţi de mascaţi sunt suspectaţi că au luat mită de la şoferi pentru a nu le da amenzi pentru încălcarea regulilor de circulaţie.

La noi în sector, cel puţin în ultimii ani ,nu am mai avut exemple de acest gen, tocmai de aceea am un semn de întrebare şi ţin să spun că nu cred că un număr atât de mare de poliţişti ar fi corupţi, dar şi numai unul singur sau doi sau trei tot e ceva foarte urât. În măsura în care sunt nevinovaţi, 100% ar trebui să fim alături de ei şi să-i sprijinim, dar dacă cumva se confirmă că sunt corupţi atunci să ştiţi că sindicatul nostru nu a susţinut niciodată poliţişti corupţi„, a declarat Dumitru Istrate, lider sector 1 SNPPC.

Unul dintre agenţii de la sectia 1 nu s-a prezentat la servici în această dimineaţă şi nici nu a fost găsit în locuinţa sa. În acest moment, poliţistul este căutat pentru a fi dus la DGA pentru audieri.