Ceasul baronului Brukenthal, reparat de ceasornicarii din Sibiu

Ceasul de buzunar al baronului Samuel de Brukenthal, care nu a mai mers timp de 200 de ani, a fost pus în funcţiune. Trei specialişti iubitori de artă au muncit o luna întreagă pentru refacerea fiecărei piese. Ceasul, o bijuterie din aur de 123 de grame, va fi expus în cadrul unei expoziţii la Luxembourg.

RomaniaTV.net
12 apr. 2012, 05:55
Ceasul baronului Brukenthal, reparat de ceasornicarii din Sibiu

Ceasul datează din secolul al 18-lea şi a fost realizat într-un atelier din Geneva. Era preferatul baronului Brukenthal. Bijuteria a fost lăsată prin testament unui nepot, iar după mulţi ani a ajuns în colecţia muzeului din Sibiu. Pentru restaurarea lui, specialiştii au apelat la decanul de vârstă al ceasornicarilor din Sibiu, care a dorit să rămână anonim.

A fost o lucrare care a presupus multă migală şi răbdare, având în vedere că au fost refăcute piese care nu măsoară mai mult de câţiva milimetri.

În timp ce bătrânul ceasornicar anonim s-a ocupat de mecanismul interior, un alt specialist a refăcut sticla ceasului, iar un al treilea expert s-a ocupat de cheiţa bijuteriei. Totul a mers brici.

Ceasul va putea fi admirat pentru prima dată la Luxembourg în cadrul unei expoziţii dedicată baronului, iar din luna octombrie va fi expus la Sibiu, în muzeul Brukenthal.