Cea mai spectaculoasă ploaie de stele a anului, Perseidele, poate fi văzută pe cerul României

În luna august îşi face apariţia curentul de meteori Perseide. Maximul evenimentului a avut loc luni, 12 august, însă ploaia de stele poate fi observată până pe 24 august.

10 aug. 2013, 15:51
Cea mai spectaculoasă ploaie de stele a anului, Perseidele, poate fi văzută pe cerul României

Denumite după constelația din care par că vin, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an, însă este cel mai faimos.

Dâra luminoasă de pe cer este lasată de o particulă sub 1 milimetru diametru ce arde în atmosfera Pămţntului, la frecarea cu aerul. Pentru o fracțiune de secundă vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor, explică Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

Particulele de praf din această perioadă a anului vin de la cometa Swift-Tuttle, care, când trece pe lângă Soare, sublimează şi praful cosmic prins în nucleul îngheţat este eliberat în spaţiu.

Perioada de activitate a Perseidelor este între 17 iulie și 24 august, iar maximul curentului a fost pe 12 august, la între ora 18:00 și 23:45, ora României.

În general, cea mai buna perioadă de observare  a meteroilor este după miezul nopții până dimineața, ne mai spune Observatorul Astronomic. Cel mai bun este un loc la țară sau la munte, dar puteţi să îi obsevaţi şi de la marginea orașelor mari. Cei ce vor observa din zonele cu cer curat, pot vedea maxim 100 de meteori pe oră. Cei ce observa din orașe vor vedea 10-20 de meteori pe oră.