Cea mai bună soluţie pentru curăţarea tetinei copilului. Cum îţi protejezi micuţul de boli

Curăţarea tetinei copiilor cu saliva părinţilor îi poate proteja pe micuţi de astm, eczeme şi reacţii alergice, afirmă cotidianul spaniol La Vanguardia, care citează un studiu realizat de oameni de ştiinţă suedezi. Specialişti de la Universitatea din Goeteborg au ajuns la această concluzie după ce au monitorizat starea de sănătate a 184 de copii, de la naştere până la vârsta de 3 ani.

09 mai 2013, 17:34
Cea mai bună soluţie pentru curăţarea tetinei copilului. Cum îţi protejezi micuţul de boli

Studiul a dezvăluit că părinţii care au obiceiul să lingă tetina le transmit copiilor lor multe bacterii. Însă aceste bacterii nu sunt dăunătoare, ci utile pentru sistemul imunitar al copilului, scrie agerpres.ro.

În condiţii de dezinfectare, sistemul imunitar al copiilor nu este suficient stimulat şi nu este învăţat să facă faţă unor antigeni inofensivi. Mai târziu, lovindu-se de antigeni de acest tip, sistemul imunitar reacţionează prea puternic şi poate dăuna propriului organism: se dezvoltă alergii, astm şi alte boli atopice.

Astfel, saliva părintelui reduce cu 88% riscul de a dezvolta astm până la vârsta de 1,5 ani şi cu 63% riscul de eczemă sau de alergie alimentară.

Citeşte şi Tot mai mulţi părinţi dau greşit copiilor medicamente de răceală. Află consecinţele

Acelaşi studiu a dezvăluit că majoritatea părinţilor se ghidează după judecata sănătoasă şi curăţă tetinele în funcţie de necesitate: 48% au declarat că uneori ling tetinele, însă 83% le curăţă de asemenea sub jetul de apă, iar 54% le fierb.

„Curăţarea tetinei prin lingerea acesteia nu are niciun fel de urmări dăunătoare”, a declarat Agnes Wold, coordonatoarea studiului. Aceasta aminteşte că timp de secole bebeluşii nu erau îngrădiţi în faţa viruşilor şi bacteriilor, însă în ultimul deceniu sistemul imunitar uman a ajuns să fie pus în condiţii la care acesta este prost adaptat.

Rezultatele cercetării au fost publicate de revista Pediatrics. Pentru experiment au fost selectaţi copii cu predispoziţie nativă la alergii, precizează cotidianul spaniol.

Citeşte şi Cum să îţi fereşti copilul de praful din aer