Ce zic bancherii că ar trebui să facă noul guvern

România are un nou guvern care îşi propune să tragă mai mulţi bani europeni, să se încadereze în ţintele acordului cu creditorii internaţionali, să investească în infrastructură şi crească salariile bugetarilor şi pensiile, dacă vor fi bani. Care sunt provocările noului guvern şi ce ar trebui să facă acesta în vizuinea bancherilor. Şi are sau nu timp să acţioneze?

13 feb. 2012, 07:05
Ce zic bancherii că ar trebui să facă noul guvern

Cele mai importante provocări pentru noul cabinet

Eugen Sinca – Analist Cercetare Macro BCR

  1. Îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene pentru susţinerea creşterii economice într-un an în care fluxurile externe de capital privat, dar şi resursele bugetare naţionale destinate investitiilor vor fi destul de reduse. O absorbţie bună a fondurilor europene în prezent poate susţine şi creşterea economică din următorii ani, prin stimularea productivităţii totale. După cum am vazut şi din rezultatele provizorii ale recensământului, România nu se poate baza pe avansul numărului de locuitori în scopul susţinerii creşterii economice şi de aceea devine absolut necesară cresterea productivităţii şi a capitalului.

  2. Tot în contextul susţinerii creşterii economice, o altă provocare este accelerarea programului de listări ale unor întreprinderi de stat pe bursă care va pune România pe un loc de frunte pe harta investitorilor străini.

Florian Libocor – economist-şef BRD

  1. Recâştigarea încrederii populaţiei în actul de guvernare.

  1. Accelerarea investiţiilor şi a reformelor în învăţământ şi sănătate

  2. Respectarea acordului cu instituţiile internaţionale şi conlucrarea strânsă cu Banca Naţională.

Dan Bucşa – economist-şef UniCredit Ţiriac Bank

  1. Atingerea ţintei de deficit bugetar

  2. Rezistenţa la presiunile populiste venite din partea politicienilor aflaţi în campanie electorală

  3. Finanţarea datoriei publice

Melania Hăncilă – economist-şef Volksbank

  1. Stimularea economiei româneşti pentru menţinerea creşterii pozitive şi crearea de noi locuri de muncă în sectorul privat

  2. Eficientizarea sectorului public prin reducerea birocraţiei şi arieratelor companiilor de stat

  3. Respectarea angajamentelor faţă de organismele internaţionale.

Ce măsuri ar trebui să ia rapid şi care credeţi că ar trebui să fie priorităţile acestuia?

Sinca

Dacă ar fi să identificăm o altă prioritate, aceasta ar fi cu siguranţă agricultura. Impulsionarea comasării terenurilor agricole, sprijinirea formării unor asociaţii de producători sau de distribuitori de produse agricole locale, programe inteligente de retenţie a tinerilor specialişti in lumea satelor (medici, ingineri, profesori) sunt doar câteva domenii pe care statul poate interveni. România, o ţară ce poate hrăni 80 de milioane de locuitori, are astfel şansa de a deveni un exportator net de produse agricole şi alimente pe o piaţă globală ce va cunoaşte, în mod cert, creşteri de preţuri pe termen lung.

Libocor

Eficientizarea fiscalităţii (reducerea numărului de taxe, lărgirea bazei de impozitare şi imbunatatirea consistentă a procesului de colectare a veniturilor). Prospectarea unor noi pieţe de desfacere (ar fi inţelept ca expunerea pe pieţele de desfacere externe să fie echilibrată şi pieţele tradiţionale să nu fie ignorate). Eficientizarea proceselor de absorbţie a fondurilor europene

Bucşa

Continuarea reformelor structurale care să permită creşterea eficienţei economice prin reducerea birocraţiei în ceea ce priveşte deschiderea şi operarea firmelor, reducerea pierderilor în sectorul public prin reorganizări, reduceri de personal şi eliminarea firmelor-căpuşă din industrie şi energie, încurajarea competiţiei şi sprijinirea dezvoltării pieţei locale de capital.

Hăncilă

Reducerea evaziunii fiscale şi creşterea gradului de colectare a taxelor, creşterea eficienţei cheltuirii banilor publici şi direcţionarea unei părţi cât mai mari către investiţiile publice cu valoare adaugată ridicată, progrese semnificative în absorţia banilor europeni, reforma radicală a sistemului de sănătate, programe de stimulare a antreprenoriatului şi a IMM-urilor, politici eficiente de sprijinire a exportatorilor şi de diversificare a pieţelor de export.

Credeţi că are timp să facă ceva până la alegeri?

Libocor

Dificil de realizat în actualul context, însă nu imposibil.

Bucşa

Guvernul va avea foarte puţin timp până la alegeri, mai ales că mulţi dintre noii miniştri vor avea nevoie de câteva luni pentru a se familiariza cu noua poziţie.

Hăncilă

Într-adevar nu mai au foarte mult timp la dispoziţie până la alegeri, însă eficienţa şi profesionalismul unui guvern se dovedesc prin rapiditatea de a lua şi implementa decizii cu impact real asupra economiei şi prin ameliorarea mediului de afaceri. Sunt de părere că membrii executivului care se vor remarca prin rezultate pozitive în aceste vremuri agitate vor face carieră politică şi se vor regăsi şi în componenţa guvernelor viitoare.