Ce trebuie să ştii despre SARE. Dezavantaje pentru sănătate

Cu toţii cunoaştem povestea "Sarea-n bucate" şi nu ne putem imagine o mâncare fără sare, însă trebuie să ţinem cont că prezenţa ei în exces în organism poate conduse la probleme serioase de sănătate. Medicul nutriţionist Corina Zugravu a explicat pentru RTV.NET de ce sarea este bună, însă nu în cantităţi ridicate.

RomaniaTV.net
27 sept. 2012, 05:17
Ce trebuie să ştii despre SARE. Dezavantaje pentru sănătate

Sarea de bucătărie poate să conțină până la 3% sare marină și 15% alte săruri. În comerț se poate găsi şi sare rafinată care conține și alte substanțe pentru îmbunătățirea calităților. Datorită ionilor de sodiu, sarea constituie un conservant și condiment de bază în alimentație, fiind folosită şi în industria conservelor.

„Sarea este cel mai vechi conservant de care, însă, acum practic nu am mai avea nevoie, deoarece avem alte metode de conservare. Cu toate acestea, ne-am învăţat cu sarea din pricina gustului şi s-a ajuns la faptul că mâncarea fără sare pare să nu mai aibă niciun gust”, a declarat pentru ROMÂNIATV.NET Corina Zugravu.

Cu toate acestea, asimilarea în organism a unei cantități prea mari de sare poate conduce la serioase probleme de sănătate, precum creșterea presiunii arteriale, disfuncții cardiovasculare, infarct, osteoporoză și cancer stomacal.

„Excesul de sare prezintă un risc major pentru sănătate, ducând la apariţia hipertensiunii arteriale. Este un fapt cunoscut demult, însă oamenii au tendinţa să nu ţină seama de asta până când nu ajung ei înşişi să sufere de hipertensiune şi, mai ales, să fie victimele consecinţelor hipertensiunii, adesea mortale (accidente vasculare, infarct, etc). De aceea OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii, n.r.) ne indică să consumăm sub 5 g de sare pe zi”, a adăugat, pentru ROMÂNIATV.NET, nutriţionistul.

Sare iodată, sare neiodată sau sare de mare?

Iodul intră în compoziţia hormonilor tiroidieni care joacă un rol însemnat în creşterea şi funcţionarea normală a unor sisteme. Lipsa iodului duce la o producţie insuficientă a acestor hormoni, ceea ce afectează diferite părţi ale corpului (muşchii, ficatul, rinichii şi mai ales creierul, cu precădere în perioada de creştere).

În magazinele naturiste se poate găsi sarea nerafinată, neiodată, care nu a fost în contact cu metalul, dar şi sarea de mare care are calităţi uimitoare. Persoanele care folosesc sare marină au rezistenţă la radiaţii de cinci ori mai mare decât ceilalţi.

Eu consider că sarea iodată e mai bună, pentru că în România, mai ales în anumite zone ale ţării, iodul este deficitar. Riscurile de a mânca din cauza aceasta prea mult iod sunt absolut inexistente, iar consecinţele pentru sănătate, nule„, a precizat Corina Zugravu.