Ce trebuie să ştii despre melanom

Melanomul este tumora care se dezvoltă din celulele pigmentare ale epidermului (melanocite) ce suferă o degenerare malignă din cauza prezenţei unor defecte la nivelul ADN-ului melanocitelor şi au tendinţa de a metastaza. Defectele ADN-ului sunt fie înnăscute, în 10% din cazuri, fie generate de acţiunea radiaţiei ultraviolete, scrie kudika.ro.

RomaniaTV.net
26 sept. 2012, 16:31
Ce trebuie să ştii despre melanom

Componenta UVA din radiaţia solară creează condiţii favorizante realizării unei mutaţii genetice. Aceasta conduce la apariţia unui factor intracelular anormal, care determină multiplicarea melanocitelor într-un ritm rapid. Acest proces reprezintă factorul declanşator în apariţia melanomului.

Cel mai des, boala afectează adulţii de vârstă medie, iar femeile care sunt afectate mai frecvent au totuşi un prognostic mai bun. În plus, melanomul apare de cele mai multe ori la persoanele care au fost expuse sau se expun mult la soare, în familii cu istoric de melanom, la persoanele cu nevi (alunite) atipici sau chiar la persoanele cu tegument normal.

Apariţia melanomului poate fi prevenită prin evitarea expunerii prelungite la radiaţiile solare sau prin folosirea cremelor de protecţie solară.