Ce trebuie să mâncăm şi cum să ne îmbrăcăm în zilele caniculare VEZI SFATURI UTILE

Pentru a face mai uşor de suportat temperaturile ridicate, medicii recomandă să consumăm cât mai multe mâncăruri uşoare, să ne hidratăm, să purtă pălării şi îmbrăcăminte din ţesături naturale în culori deschise.

09 iun. 2012, 06:01
Ce trebuie să mâncăm şi cum să ne îmbrăcăm în zilele caniculare VEZI SFATURI UTILE

Ca regulă generală, în zilele calăduroase de vară, trebuie evitate dulciurile, produsele zaharoase, alcoolul, carnea grasă şi prăjelile, iar în locul lor să se prepare mâncăruri cât mai uşoare şi bogoate în vitamine şi minerale.

„Tot ce mâncăm vara trebuie să fie uşor din punctul de vedere al conţinutului caloric, al conţinutului de hidraţi de carbon şi din punct de vedere al conţinutului de grăsimi. Vara din cauza căldurii, metabolismul este mai lent, iar dacă mâncăm mâncăruri grase şi prăjelie, riscăm să acumulăm foarte multe grăsimi în organism”, a declarat pentru RTV.NET, nutriţionistul Livia Nena.

Pentru a ne menţine organismul sănătos în zilele caniculare, medicul recomandă semipreparatele uşoare, salatele, sandivişurile uşoare, carnea albă, peştele, fructele şi legumele. Însă mare atenţie la peştele pe care îl cumpăraţi, pentru că din cauza temperaturilor ridicate, acesta se alterează mult mai repede dacă nu este păstrat în condiţii potrivite. Tocmai de aceea, specialistul recomandă peştele conservat.

Citeşte şi Când este bine să consumăm fructele

Livia Nena a precizat că nu există restricţii la legume şi fructe, toate fiind la fel de sănătoase, însă smochinele, curmalele şi bananele energizează mai mult organismul datorită conţinutului mai mare de zahăr. Cu toate acestea, vara, organismul nu are nevoie de energizare, pentru că energia produce căldură. „Este greşit spus că pe timpul verii ne trebuie aliment energizant. Starea de leşin apare din cauza faptului că nu se bea prea multă apă. Trebuie consumat mult lichid„, a mai spus nutriţionistul.

Cel mai bun „medicament” vara este apa şi nu neapărat 2 litri zilnic, aşa cum recomandă unii medici. „Este o prostie să bei 2-4 litri de apă pe zi. Nevoile organismului depind de la persoană la persoană. Poţi să nu ai nevoie de 2 litri de apă de zi şi să obligi organismul să facă retenţie. Pentru a nu avea neplăceri, persoanele hipertensiune trebuie să bea apă într-un ritm acceptabil„, a explicat aceasta.

Citeşte şi Şapte modalităţi de a bea mai multă apă

Pe lângă apă, se recomandă şi ceaiurile aromate şi depurative, de busuioc, salvie, anason, mentă.

Fructele şi legumele nu trebuie ignorate vara, pentru că ele conţin o cantitate importantă de minerale. „Mineralele le găsim în apă, fructe şi legume. Toate legumele cu frunze verzi sunt bogate în minerale. Mineralele captează energia, iar prin transpiraţie pierdem multe minerale şi de aceea ne simţim obosiţi„, a completat Livia Nena.

De asemena, foarte bune în perioada verii sunt vitaminele C, E, A şi suplimentele cu potasiu, magneziu, calciu. „Vara sunt recomandate iaurtul, sana, laptele bătut. Laptele dulce trebuie băut cu moderaţie pentru că este greu pentru ficat. Persoanele care au căderi de calciu este bine să ia suplimente de calciu”, a mai spus nutriţionistul.

Cei care vor să se răcorească ar trebui să ştie că nu este indicat să dea fuga la îngheţata din comerţ. Aceasta conţine zahăr, fructoză şi chimicale, fiind nesănătoasă pentru organism. Îngheţata se poate prepara şi în casă din iaurt, fructe şi ouă, fiind chiar foarte răcoroasă.

Recomandările medicilior pe timp de caniculă

  • Evitarea expunerii prelungite la soare între orele 11.00-18.00
  • În cazul camerelor dotate cu aer condiţionat, temperatura trebuie reglată astfel încât să fie cu cinci grade mai mică decât temperatura ambientală
  • Ventilatoarele trebuie folosite numai atunci când temperatura aerului depăşeşte 32 grade Celsius
  • Purtaţi pălării de soare şi haine lejere din fibre naturale şi de culori deschise
  • Pe parcursul zilei faceţi duşuri călduţe fără a vă şterge de apă
  • Evitaţi alcoolul deoarece duce la deshidratare şi băuturile pe bază de cofeină sau zahăr deoarece au efect diuretic
  • Pe timpul zilei evitaţi activităţile de exterior care necesită efort fizic şi implicit un consum mare de energie – sport, grădinărit;
  • Acordaţi o atenţie sporită persoanele bătrâne, cu dizabilităţi, sau copiilor mici, oferindu-le în mod regulat lichide;
  • Păstraţi contactul cu rude sau vecini care au diferite dizabilităţi, pentru a putea să-i ajutaţi în diferite situaţii.