Ce spun politicienii despre situaţia dramatică a oamenilor blocaţi în nămeţi

Situaţia dramatică a judeţelor îngropate în nămeţi stârneşte reacţii din partea politicienilor. Aceştia fie se scuză, fie se acuză între ei pentru faptul că nu au reuşit să se mobilizeze pentru a debloca drumurile şi pentru a-i scoate pe oamenii aflaţi izolaţi în propriile case.

RomaniaTV.net
12 feb. 2012, 15:12
Ce spun politicienii despre situaţia dramatică a oamenilor blocaţi în nămeţi

Gheorghe Flutur, Sulfina Barbu şi Ion Iliescu şi-au exprimat părerile cu privire la situaţia dramatică din ţară, în intervenţii telefonice la România TV.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, judeţ care ştie ce înseamnă iarnă grea, spune că mare parte de vină aparţine comandamentelor locale. Acestea trebuie să ştie în primul rând ce să facă.

„Mobilizarea locală trebuie mult mai bine pusă la punct, pentru ca administraţia centrală doar să vină să completeze. Nevoia înţelegerii, cum să se comporte orice om în România, este binevenită. Aceste comandamente de voluntari dintr-un sat trebuie, 50 de bărbaţi, o sută de bărbaţi pînă în 60 de ani, să iasă şi ei şi mobilizăm toate utilajele şi vine şi centrul să ajute”, a declarat Gheorghe Flutur, preşedinte Consiliu Judeţean Suceava.

Aceeaşi părere o are şi fostul preşedinte al statului, Ion Iliescu. El adaugă însă că utilajele şi infrastructura cu care trebuie să se descurce comandamentele de iarnă este deplorabilă.

„Din păcate nu mai suntem dotaţi pentru asemenea perioade. Nu mai avem o freză, e utilajul cel mai eficient care deschide drumurile. Ori vedeţi cum se chinuie oamenii. Se vede că nu au fost pregătiţi nici central, nici local şi nici nu au dotarea necesară pentru a fi eficienţi”, a declarat Ion Iliescu, fost preşedinte al României.

Fostul Ministru al Muncii, Sulfina Barbu, îndeamnă oamenii la solidaritate şi acuză autorităţile locale de lipsă de comunicare. Totodată ea crede că Ministerul de Interne trebuie să se concentreze la salvarea oamenilor şi abia după aceea să facă verificări pentru a vedea cine şi de ce nu şi-a făcut datoria.

„Comitetele locale pentru situaţii de urgenţă trebuie să raporteze. Trebuie să fim solidari şi să ajutăm oamenii care sunt izolaţi. Posibil să fie o lipsă de comunicare, poate nu au reuşit să comunice cu ei, dar fără să raportezi către autorităţile ierarhice superioare, nu pot să fie cunoscute situaţiile din fiecare comună în parte altfel. Cu siguranta MAI va analiza. Trebuie să ieşim din această situaţie. Autorităţile să se concentreze pentru salvarea oamenilor şi apoi să se faca analizele”, a declarat Sulfina Barbu.

La îndemnul premierului Mihai Răzvan Ungureanu, partidul aflat la guvernare a pregătit mai multe camioane cu alimente pentru sinistraţi.