Ce se întâmplă când dormim prea puţin: Peste 700 de gene sunt afectate

Se cunoaşte faptul că somnul insuficient dăunează sănătăţii, dar acum, oamenii de ştiinţă au realizat un nou studiu care arată şi cât de mult ne afectează lipsa de odihnă.

28 feb. 2013, 11:55
Ce se întâmplă când dormim prea puţin: Peste 700 de gene sunt afectate

Cercetarea realizată de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Surrey demonstrează că funcţionarea a peste 700 de gene este perturbată atunci când dormim prost o săptămână, scrie descopera.ro.

Studii anterioare au asociat privarea de somn cu obezitatea, boli de inimă, tulburări cognitive şi multe alte probleme de sănătate, însă până acum, mecanismul molecular care duce la astfel de declinuri nu a fost foarte clar.

În unul dintre studiile care au urmărit efectele somnului asupra transcriptomului uman (setul de molecule mesagere ale genomului uman), cercetătorii britanici au demonstrat că de-a lungul timpului, somnul insuficient alterează expresia genelor responsabile pentru diferite procese precum răspunsul imunitar, stresul sau metabolismul.

În noul studiu, cercetătorii au examinat expresia genelor a 26 de indivizi clinic sănătoşi care au fost privaţi de somn. Mai exact, timp de 7 zile, participanţilor le-a fost permis să doarmă doar 6 ore pe noapte.

În schimb, voluntarii dintr-un alt grup, de control, au fost lăsaţi să doarmă aproximativ 10 ore pe noapte. La sfârşitul săptămânii, toţi participanţii au fost ţinuţi treji timp de 40 de ore, perioadă în care le-au fost prelevate probe ARN din sânge. Apoi, subiecţilor li s-a permis să doarmă 12 ore fără oprire, astfel încât să se refacă.