Cum să scapi de banii deterioraţi. Vezi unde îi poţi schimba

Oricui i s-a întâmplat, cel puţin odată, să intre în posesia unei bancnote murdare sau deteriorate, primită ca rest de la vreun magazin, pe care apoi să nu i-o mai primească niciun comerciant. Singura modalitate de a scăpa de banii deterioraţi este aceea de a o duce la BNR.

19 iul. 2012, 14:40
Cum să scapi de banii deterioraţi. Vezi unde îi poţi schimba

Există puţine persoane, probabil, care să nu fi lipit în viaţa lor o bancnotă, mai ales când banii erau din hârtie, şi să nu fi plecat cu ea la piaţă cu inima cât un purice de teamă că vânzătorul ar putea descoperi matrapazlâcul şi-i va refuza banii. Pentru a nu mai fi puşi în această situaţie, dar nici în situaţia în care trebuie să mergem la bancă pentru schimbarea unei bancnote, fie ea cu o valoare mai mare, cel mai bine este să fim atenţi la primirea banilor, indiferent de unde vin. Dacă totuşi se întâmplă ca o astfel de bancnotă să se strecoare în portofel, posesorul poate merge la una din cele patru sucursale BNR care schimbă bancnote deteriorate.

Vânzătorul poate refuza bancnota suspectă

Banca Naţională Română (BNR) primeşte bancnote deteriorate, rupte, vopsite, călcate din greşeală cu maşina de călcat, supuse din greşeală la diverse surse de căldură sau spălate. Cele rupte nu trebuie să aibă bucăţi mai mari de 40% lipsă din suprafaţă. De asemenea, bancnota trebuie să prezinte cel puţin un element de siguranţă pentru a putea fi schimbată. BNR nu reţine nici un comision la schimbarea banilor”, a spus pentru ROMÂNIATV.NET Mugur Şteţ, purtător de cuvânt al BNR. Vânzătorul sau casierul nu poate fi obligat să primească o bancnotă care i se pare deteriorată, întrucât ar putea avea el la rândul lui probleme, în sensul că va trebui să bată drumul până la bancă.

Unde pot fi schimbate bancnotele

Banii deterioraţi nu pot fi schimbaţi la orice bancă, ci doar în anumite sucursale BNR. „Bancnotele deteriorate pot fi schimbate în sucursalele BNR din Bucureşti, Cluj, Timişoara şi Iaşi”, a declarat Mugur Şteţ. Schimbul biletelor valorice pot fi efectuate fără costuri atâta timp cât persoana respectivă se prezintă la ghişeu. Persoanele care nu au în localitate sucursală BNR care schimbă banii deterioraţi vor trebui să plătească comision, întrucât banii sunt trimişi la sucursalele care schimă bancnotele uzate prin mandat poştal.

„Doar BNR schimbă banii rupţi, dar se poate ca şi alte bănci să facă asta, nu ştiu în ce condiţii, dacă percep comision sau nu. Oricum, dacă îi schimbă, banii deterioraţi ajung tot la BNR”, a precizat Mugur Şteţ.

Românii, grijuli cu bancnotele mari

Cu cât bancnota are o valoare mai mare, cu atât grija românului pentru ea este mai mare. „Cele mai deteriorate bancnote sunt cele cu valoarea cea mai mică, respectiv cele de 1 leu”, a menţionat Mugur Şteţ. Că sunt grijuli cu bancnotele poate reieşi şi din faptul că Autoritatea Naţională a Protecţiei Consumatorului (ANPC) nu a înregistrat, cel puţin în acest an, vreo reclamaţie cu privire la bancnotele deteriorate.

„Nu s-au înregistrat reclamaţii legate de neprimirea bacnotelor deteriorate de către comercianţi sau invers, acordarea de bancote deteriorate ca rest către clienţi”. a spus pentru ROMÂNIATV.NET Monica Pretorian, purtător de cuvânt la ANPC.

Sucursalele BNR care schimbă bancnotele

BNR sucursala Municipiului Bucureşti – strada Lipscani nr. 16, sector 3;

BNR sucursala Cluj – Cluj Napoca, strada Piaţa Unirii, nr. 7;

BNR sucursala Iaşi – Iaşi, B-dul Ştefan cel Mare şi Sfânt, nr. 17;

BNR sucursala Timiş – Timişoara, B-dul I.C. Brătianu nr. 1.