Ce nu trebuie să conţină un CV şi după ce se uită angajatorii

Căutarea unui loc de muncă poate deveni uneori o sarcină dificilă. De cele mai multe ori, experienţa în muncă a unui candidat poate să nu constituie un avantaj, dacă CV-ul, care îl promovează pe individ, nu este bine construit sau dacă nu este potrivit pentru jobul la care a aplicat.

15 mart. 2012, 11:00
Ce nu trebuie să conţină un CV şi după ce se uită angajatorii

Curriculum vitae este o reclamă. Scopul lui este telefonul primit de la companie şi interviul stabilit. Pentru ca acest lucru să se concretizeze, acel CV trebuie să fie potrivit pentru jobul la care o persoană a aplicat. Altfel, pierderea de vreme este de ambele părţi: candidatul îşi face speranţe false că va fi sunat, angajatorul se plânge de aplicaţii nerelevante.

Cum editezi fiecare secţiune din CV

Date personale
. Candidatul îşi va trece prenumele şi numele, numărul de telefon şi o adresa de e-mail profesionistă. De preferat una de forma: [email protected].

Obiectivul de carieră. Un paragraf concis şi corect gramatical, cu un mesaj clar, la ţintă, care să includă jobul vizat. De exemplu, un obiectiv de carieră poate suna astfel: Specialist cu x ani experienţă în poziţia de sales reprezentative doresc un job în departamentul de vânzări al unei companii de profil, pentru a­-mi pune în valoare aptitudinile de promovare şi negociere.

Studii. Pentru a nu lungi CV-ul, se preferă completarea ultimelor două şcoli absolvite. Dacă un candidat are masterat şi facultate, nu mai este necesar să completeze şi liceul, doar dacă vrea să evidenţieze ceva anume din perioada liceului.

Experienţa profesională. În cazul în care candidatul nu are niciun fel de experienţă, se pot completa stagiile de practică, voluntariatul, cursurile practice. Dacă un candidat are prea multe locuri de muncă, se va comasa perioada de început şi se vor lista câteva responsabilităţi şi realizări.

Aptitudinile sunt foarte importante într-un CV, pentru că ele vând candidatul. Aptitudinile se referă la cunoştinţele obţinute din educaţie, abilităţile în lucrul cu computerul, aptitudinile de comunicare sau fler pentru marketing, capacitatea de a găsi soluţii, potenţialul de lider, lucrul cu bugetul, capacitatea de analită şi sinteză, flexibilitatea şi creativitatea.

Cuvinte cheie importante în CV

Dacă un candidat foloseşte mai multe cuvinte cheie specifice domeniului, jobului de care este interesat, aptitudinilor, experienţei pe care o are, are mai multe şanse să fie găsit de firmele angajatoare.

Cuvinte cheie generale, căutate de către angajatori: planificare strategică, design organizaţional, dezvoltare personală, new media, internet, team building, leadership, piaţă competitivă, aptitudini de comunicare scrisă şi orală, iniţiativă în rezolvarea problemelor şi în luarea deciziilor, management de proiect sau project manager/management.

Greşeli de evitat în CV

  • Nu trebuie scrise toate premiile de la olimpiadele locale din gimnaziu şi detaliile despre joburile de vară.
  • Greşelile de ortografie şi de exprimare sunt cele mai comune erori de care se plâng toţi angajaţii. Recitirea CV-ului este obligatorie.
  • Informaţiile din CV trebuie adaptate în funcţie de cerinţele anunţului. Nu se trimite acelaşi CV la toate locurile de muncă vizate.
  • Cifrele sunt cel mai uşor de citit şi au un impact mai mare. Acolo unde se poate cuantifica, oferiţi numere.
  • Este indicat să se includă în CV informaţii despre interesele personale doar dacă au legătură sau sunt relevante pentru job.
  • Nu umflaţi prea mult realizările, nu vă descrieţi ca fiind cea mai importantă persoană. Utilizarea în exces a superlativelor vă face să păreţi că exageraţi.