Ce gust are CARNEA de CAL

În ultima perioadă, scandalul cărnii de cal a acaparat toată Europa. Chiar dacă este o carne sănătoasă, cu valoare nutritivă foarte ridicată, apropiată la gust cu vânatul, consumatorii din România nu o acceptă. Cu toate acestea, există numeroase persoane care au încercat-o, asemănând-o cu carnea de iepure. Potrivit preşedintelui ANSVSA, Nicolae Manolescu, carnea provenită de la cabaline este o carne dulce, dar fadă, cu un gust specific. E o carne cu valoare nutritivă foarte ridicată. Este aproape ca vânatul. Conţine 21% proteine şi sub 3% grăsime. Tocmai de aceea, are doar 110 kcal/100 g - adică, de circa trei ori mai puţin decât carnea de porc - şi doar 50 mg de colesterol/ 100 g, mai puţin decât carnea de pui sau decât cea de curcan", - See more at: http://www.realitatea.net/doctorul-mencinicopschi-dezvaluiri-despre-carnea-de-cal_1119050.html#sthash.tnIqwryc.dpuf E o carne cu valoare nutritivă foarte ridicată. Este aproape ca vânatul. Conţine 21% proteine şi sub 3% grăsime. Tocmai de aceea, are doar 110 kcal/100 g - adică, de circa trei ori mai puţin decât carnea de porc - şi doar 50 mg de colesterol/ 100 g, mai puţin decât carnea de pui sau decât cea de curcan", - See more at: http://www.realitatea.net/doctorul-mencinicopschi-dezvaluiri-despre-carnea-de-cal_1119050.html#sthash.tnIqwryc.dpuf

28 feb. 2013, 15:21
Ce gust are CARNEA de CAL

Nicolae Manolescu, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor consideră carnea de cal ca fiind o carne dietetică. Mai mult, a declarat că a gustat această carne, deosebit de dulce, din cauza cantităţii ridicate de glicogen, dar nu i-a plăcut.

„Carnea de cal este o carne foarte dietetică, foarte bună de consumat. Ea are şi proprietatea de a scădea nivelele de colesterol din organism. Sigur că are un gust mai particular, care s-ar putea să deranjeze, deoarece este o carne dulce. Există o cantitate mare de glicogen în fibra musculară, faţă de celelalte specii de animale. Având o cantitate mai redusă de substanţe lipidice (grăsimi), ea este mai fadă. O singură dată în viaţa mea am mâncat şi vă mărturisesc că nu mi-a plăcut”, a declarat Nicolae Manolescu.

Citeşte şi Un ministru german propune distribuirea către săraci a produselor din carne de cal retrase

O altă persoană care a gustat carnea cabalinelor, considerată delicatesă în Italia, este Tiberiu Mogoş, medic primar de nutriţie al Institutului de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice din Bucureşti, care îşi aminteşte că în perioadă comunistă această carne era ingredientul principal al Salamului de Sibiu, unul dintre cele mai exclusiviste produse de dinainte de ’89, care era exportat aproape în totalitate.

„Pe vremea comunismului exista cel mai celebru salam, produs în Sibiu, care conţinea carne de cal şi era o delicatesă. Personal, o singură dată sau de două am mâncat această carne, la ţară, unde se mai practică sacrificarea cailor. În prezent, pe piaţă există tocături la care se adaugă şi carne de cal. De exemplu, la carnea de mici, marii negustori de mititei adaugă şi carne de cal, dacă au de unde să şi-o procure, pentru că are o savoare specifică”, a adăugat medicul nutriţionist.

Citeşte şi În plin centrul Parisului, un restaurant oferă specialităţi pe bază de carne de cal

Acest produs, considerat tabu în România, este consumat doar de cunoscători sau de persoanele care lucrează în domeniul veterinar.

„Am mâncat carne de cal de mai multe ori, gătită în diferite feluri. De obicei, în anumite zone, crescătorii de animale obişnuiesc să mai sacrifice astfel de animale, atunci când îmbătrânesc sau nu mai pot fi folosite pentru muncă. Este o carne dulce, care seamănă foarte mult cu carnea de iepure, doar că este roşie”, a spus Constantin Popa, asistent veterinar, care a recunoscut că i-a plăcut gustul.

Citeşte şi Scandalul cărnii de cal: UE a aprobat planul pentru contracararea crizei. Ce măsuri vor fi luate