Ce faci dacă te prinde FURTUNA pe stradă. Vezi unde NU trebuie să te adăposteşti

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) "Dealu Spirii" Bucureşti recomandă cetăţenilor să nu se adăpostească, în caz de vijelii, ploi torenţiale şi descărcări electrice, în apropiere de copaci, stâlpi şi panouri publicitare şi să nu atingă stâlpi şi fire căzute.

03 iun. 2013, 21:00
Ce faci dacă te prinde FURTUNA pe stradă. Vezi unde NU trebuie să te adăposteşti

În următoarele două săptămâni nu scăpăm de ploi, ce vor fi prezente în majoritatea regiunilor, anunţă Administraţia Naţională de Meteorologie. Există o probabilitate mai mare de apariţie a ploilor de scurtă durată şi de intensificări ale vântului, nefiind exluse căderile de grindină. Potrivit meteorologilor, vremea se menţine în limite normale pentru perioada în care ne aflăm. VEZI: PROGNOZA METEO PE URMĂTOARELE DOUĂ SĂPTĂMÂNI

ISU Bucureşti recomandă persoanelor aflate pe stradă în timpul unor vijelii, ploi torenţiale şi descărcări electrice să evite adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.

„Aceste puncte vulnerabile trebuie avute în vedere şi în cazul parcării autovehiculelor”, subliniază ISU.

De asemenea, cetăţenilor li se recomandă să oprească activităţile desfăşurate în teren deschis sau la înălţime, să închidă toate ferestrele locuinţelor, să nu atingă stâlpii sau firele căzute la pământ şi să ocolească acumulările de apă din zonele cu pericol potenţial de electrocutare.

VEZI: BILANŢUL FURTUNII în Capitală:18 persoane rănite, 140 de arbori doborâţi, 21 de construcţii afectate

Potrivit Mediafax, ISU Bucureşti mai recomandă adăpostirea în staţiile de metrou, sediile diverselor instituţii publice sau alte imobile care prezintă siguranţă.

„Atenţia noastră se îndreaptă şi către persoanele care au ales în această perioadă să-şi petreacă timpul în aer liber. În acest sens, acestora le recomandăm să evite camparea pe firul văilor cursurilor de apă, pentru a nu afectate de posibile viituri, să manifeste prudenţă în parcurgerea traseelor turistice alese, să se adăpostească în spaţii amenajate sau zone cu arbori de joasă înălţime şi să evite plimbările pe lacuri”, se mai arată în comunicat.

Recomandările au fost date în contextul în care, şi luni, Capitala şi mai multe judeţe s-au aflat temporar sub cod galben de furtuni.