Ce face creierul când cineva te plictiseşte

Cu toţii ştim sentimentul de a încerca să ne concentrăm când cineva vorbeşte despre lucruri care ni se par plictisitoare. Un nou studiu demonstrează însă că, în timpul discuţiilor plictisitoare, creierul nostru ne ajută să fim alerţi.

RomaniaTV.net
25 mart. 2012, 09:04
Ce face creierul când cineva te plictiseşte

Cercetătorii au descoperit cum creierul „vorbeşte peste” discursurile monotone pentru a face monologurile mai „interesante” şi ne ajută astfel să nu ne pierdem concentrarea, potrivit DailyMail. 

Studiul a arătat că oamenii creează o voce mai interesantă în mintea lor, pentru a „îmbunătăţi” discursurile monotone cu sunete mai expresive.

Oamenii de ştiinţă au scanat creierele a 18 voluntari în timp ce aceştia ascultau poveşti scurte. Discursurile erau vorbite ori pe un ton vivace ori foarte monoton. Oamenii de ştiinţă au descoperit că activitatea în creier era mai intensă în timpul discursurilor plictisitoare decât in timpul celor „interesante”.

Răspunsul din partea creierului se declanşează imediat ce aude cuvinte rostite monoton, care ar trebui să fie rostite mai expresiv.

Scopul este optimizarea procesării discursului, pentru a asigura răspunsuri mai rapide şi precise.