CCR: Legea referendumului, constituţională DACĂ participă jumătate plus unu dintre alegători

Preşedintele suspendat poate fi demis cu jumătate plus unu din voturile alegătorilor care vin la urne. Condiţia este ca la referendum să se prezinte 50% plus 1 din românii cu drept de vot pentru ca referendumul să fie validat. Asta au decis marţi judecătorii CCR care au declarat constituţională legea iniţiată de USL prin care s-au făcut modificări la articolul 10 din Legea referendumului.

RomaniaTV.net
10 iul. 2012, 11:11
CCR: Legea referendumului, constituţională DACĂ participă jumătate plus unu dintre alegători

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a constatat marţi că Legea pentru modificarea art.10 din Legea 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului este constituţională, în măsura în care asigură participarea la referendum a cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

Judecătorii au analizat în acest sens contestaţia depusă de un număr de 71 de deputaţi PDL privind neconstituţionalitatea legii iniţiate de USL şi adoptate de Parlament, în luna iunie.

Legea instituia demiterea preşedintelui la referendum prin votul majorităţii celor prezenţi la urne.

Judecătorii CCR au decis că Legea referendumului este  constituţională, iar argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru.

Demiterea mai uşoară a preşedintelui a făcut şi obiectul unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului Ponta, adoptată săptămâna trecută. 

Guvernul a modificat, prin ordonanţă de urgenţă, Legea referendumului, stabilind că preşedintele poate fi demis cu majoritatea voturilor valabil exprimate ale cetăţenilor participanţi.