Cauciucurile de iarnă ar putea deveni obligatorii chiar înainte de 1 noiembrie

Cauciucurile de iarnă ar putea fi obligatorii chiar înainte de 1 noiembrie. Asta evident în funcţie de vreme. Dacă ninge, iar drumurile vor fi acoperite cu un strat de zăpadă, atunci şoferii vor putea circula numai cu anvelope de iarnă. Deja mulţi conducători auto au început să meargă la vulcanizări pentru a-şi schimba cauciucurile.

RomaniaTV.net
08 oct. 2012, 10:41
Cauciucurile de iarnă ar putea deveni obligatorii chiar înainte de 1 noiembrie

Anvelopele de iarnă au rămas cam la acelaşi preţ ca anul trecut. În continuare sunt căutate cele la mâna a două, care sunt la jumătate de preţ faţă de cele noi: între 65 de lei şi 400 de lei. Cele noi pleacă de la 200 de lei şi ajung la 800 – 900 de lei pentru maşinile de teren. Pentru înlocuirea anvelopelor, şoferii mai trebuie să mai scoată din buzunar încă 60-70 de lei.

Potrivit prognozei meteo în mai multe zone ale ţării, mai ales la munte, va ninge începând de luna viitoare.

„Potrivit prognozei meteo, se pare că începând cu 15 noiembrie vor apărea precipitaţiile de lapoviţă şi ninsoare. Mai mult, prognoza de luni dimineaţă arăta că temperaturile vor coborî sub zero grade, astfel existând posibilitatea apariţiei unor zone de îngheţ. În aceste condiţii, legea prevede că pe drumurile acoperite cu gheaţă, zăpadă sau polei autovehiculele trebuiesc echipate cu anvelope de iarnă. Nici 15 octombrie, nici 1 noiembrie nu este data de la care maşinile trebuie să aibă cauciucuri de iarnă. Toată presa a luat ca etalon data de 1 noiembrie, pentru că este data de la care cauciucurile de iarnă au fost obligatorii în 2011, dar nu este aşa„, a spus Lucian Diniţă, şeful Direcţiei Rutiere din Poliţia Română, la România TV.

Chiar dacă nu există o dată certă cu privire la echiparea autoturismelor cu cauciucuri de iarnă, poliţia va sancţiona pe şoferii care vor fi surprinşi cu cauciucuri de vară pe drumuri acoperite de gheaţă, zăpadă sau polei.

„În cazul maşinilor implicate în evenimente rutiere şi care nu au cauciucuri de iarnă, societăţile de asigurări nu vor acorda despăgubiri”, a amintit Lucian Diniţă.

Cum va da primul îngheţ vor începe şi controalele. „Vom efectua controale atunci când vor fi condiţii de iarnă. Nu vom începe controalele din acest moment. Când vor fi condiţii de iarnă vor fi controlate autoturismele din zonele respective”, a precizat Lucian Diniţă.

Cei care nu vor avea cauciucuri de iarnă în zonele care necesită acest tip de anvelope vor fi amendaţi şi vor rămâne şi fără talon.

„Problema nu trebuie abordată din punct de vedere al amenzilor sau sancţiunilor. Problema trebuie abordată din punct de vedere al siguranţei rutiere. Nu cred că viaţa unui om costă 2 milioane, cât costă o anvelopă”, a mai spus Lucian Diniţă.