Câte şi ce vitamine trebuie să-i dai copilului tău

Toţi părinţii îşi doresc să aibă copii sănătoşi, plini de energie şi cu rezultate bune la şcoală. Dar, pentru toate acestea, este corect ca micuţii să consume vitamine? Medicul pediatru Evelina Moraru precizează că o administrare corectă a vitaminelor în cazul copiilor este în momentul în care medicul hotărăşte acest lucru.

RomaniaTV.net
26 mai 2012, 07:34
Câte şi ce vitamine trebuie să-i dai copilului tău

Dr. Evelina Moraru atrage atenţia asupra faptul că este extrem de important sfatul medicului în legătură cu administrarea suplimentelor alimentare copiilor. Aceasta precizează că nu sunt necesare vitaminele sau suplimentele alimentare în cazul în care copilul este activ şi se dezvoltă normal.

„Dacă un copil creşte în greutate conform vârstei lui, dacă hrana lui este diversificată şi cuprinde toate alimentele necesare, (legume, fructe, carne, ouă), dacă este un copil activ, atunci nu are nevoie de suplimente alimentare sau de vitamine. În condiţii de boală însă, suplimentările vitaminice trebuie alese doar de medic. Spre exemplu, numai el ar putea şti faptul că utilizarea substanţelor antitermice necesită şi o suplimentare de vitamine din grupul celor antioxidante, cum este vitamina C. Singurul criteriu pe care îl pot avea în vedere părinţii atunci când dau vitamine celui mic este sfatul medicului pediatru. El ştie cel mai bine ce suplimente alimentare sau vitamine să recomande dacă este cazul”, declară medicul pediatru.

O greşeală pe care părinţii o pot face este în cazul în care aceştia administrează produse care asociază vitamina D şi vitamina A. Din cauza unei cantităţi prea ridicate de vitamina A, pot apărea semne neurologice grave.

Vitaminele D şi E asociate cu acizii graşi Omega 3 sunt benefice în cazul bolile pulmonare, însă orice alte asociaţii haotice pot dăuna. O greşeală deosebit de gravă pe care o pot comite părinţii este cantitatea pe care o administrează micuţului lor, deoarece cantitatea suplimentelor de la o vârstă la alta. În cazul în care este administrat incorect, pot apărea efecte adverse.