Cât va costa TAXA de autostradă în ROMÂNIA. Şova: E cea mai mică taxă la suta de kilometri din UE

Şoferii care vor circula pe autostrăzile româneşti concesionate firmelor private vor plăti aproximativ 3 euro pentru suta de kilometri parcurşi. Anunţul a fost făcut de către ministrul marilor proiecte de infrastructură, Dan Şova, care a precizat la România TV că respectivul tarif este cel mai mic din Uniunea Europeană.

RomaniaTV.net
12 mai 2013, 14:00
Cât va costa TAXA de autostradă în ROMÂNIA. Şova: E cea mai mică taxă la suta de kilometri din UE

„Vom avea încâţiva ani de acum încolo. În acest moment se încearcă demararea primelor trei concesiuni din istoria modernă a României şi vom semna tronsonul Comarnic-Braşov în octombrie, în noiembrie vom desemna câştigătorul pentru centura de sud a Bucureştiului şi în decembrie pentru tronsonul de autostradă Craiova-Piteşti. Sper să le avem gata până la alegerile următoare. Pe autostrăzile construite în concesiune există formule care iau în calcul o taxă de  3 euro la suta de kilometri. E cea mai mică taxă la suta de kilometri din UE”, a declarat Dan Şova

Conform lui Şova, cei 58 de kilometri aferenţi tronsonului Comarnic-Braşov ar trebui să fie finalizaţi până în 2016, an în care ar urma să fie inaugurată şi autostrada Craiova-Piteşti, ce va avea 121 de kilometri.

Acelaşi an- 2016 este ţinta şi pentru centura de sud ai Capitalei, porţiune de drum care va avea 48 de kilometri.

În ceea ce priveşte culoarul 4 pan-european, lucrările se apropie de final doar pe tronsonul Simeria-Orăştie, cei 15 kilometri urmând a fi inauguraţi în această lună.  

Ministrul Şova a precizat, duminică, la Protv, că sistemul de taxare a maşinilor care vor circula pe autostrăzile din România va presupune mai multe mecanisme, cum ar fi vinieta, taxa electronică prin telefonul mobil sau codul de bare pus pe parbriz şi se va aplica odată cu darea în folosinţă a autostrăzii.