Cât şi cum să negociezi dacă vrei să îţi cumperi apartament. Vezi preţurile corecte

Vrei să vinzi urgent o proprietate, trebuie să fi deschis la negocieri. De la caz la caz, preţul real de tranzacţionare în cazul apartamentelor poate fi mai mic cu 5-15%, spun specialiştii imobiliari. Nu există tranzacţie fără o negociere la sânge.

06 apr. 2012, 07:54
Cât şi cum să negociezi dacă vrei să îţi cumperi apartament. Vezi preţurile corecte

Cererea cu oferta pe segmentul de vânzare apartamente se întâlneşte tot mai greu în această perioadă. Se tranzacţionează doar acele proprietăţi ale căror proprietari sunt dispuşi să mai scadă din preţul de vânzare avansat sau postat iniţial.

Preţul real de tranzacţionare pe segmentul apartamentelor vechi este mai mic cu aproximativ 10-15% decât preţul anunţat. Procentul negociat depinde de mai mulţi factori. Depinde de cât de motivat este proprietarul să vândă, depinde de cât de bun negociator este cumpărătorul. Negocierea, de asemenea, poate fi purtată de către un profesionist, astfel se va obţine un preţ mai bun„, a declarat pentru RTV.NET Daniel Crainic, reprezentant imobiliare.ro.

În foarte multe cazuri, negocierile nu au un final fericit.

Atâta timp cât între vânzătorul unei locuinţe şi cumpărător nu ajung la un numitor comun, perspectivele lor fiind diametral opuse, primul privind ţintit în sus, iar cel din urmă uitându-se doar în jos, în ceea ce priveşte preţul, criza de pe segmentul rezidenţial va persista„, a mai spus Daniel Crainic.

 

Negociatorul profesionist

Persoana profesionistă care poate obţine un preţ bun pentru cumpărarea sau vânzarea unui imobil este agentul imobiliar.

Agentul imobiliar are rolul de a aduce la acelaşi numitor comun pe proprietar şi pe cumpărător, obţinând un preţ avantajos pentru ambele părţi. Nu se pune problema să negocieze o sumă de tranzacţionare mai mare pentru a beneficia de comisionul mai mare. Agentul se mulţumeşte în aceste timpuri să încheie tranzacţii cât mai multe. Dacă negocierile eşuează acesta nu mai încasează nimic„, a spus Daniel Radu, reprezentant Garanta Imobiliare.

 

Preţuri la apartamente vechi

În cartiere precum Berceni, Crângaşi, Drumul Taberei sau Rahova apartamentele vechi, de două camere, au un preţ aproximativ de 31.000-35.000 de euro. Dacă se aplică o negociere de minim 10% preţurile de tranzacţionare sunt de 27.000-31.500 de euro.

 

Cerere & ofertă

Cererea este distribuită în felul următor: 27,4% din căutările de pe site-uri specializate vizează apartamente cu un preţ cuprins între 20.000 şi 40.000 de euro, 40.3% se îndreaptă spre intervalul cuprins între 40.000 şi 60.000 de euro, 15,7% din cumpărători iau în considerare achiziţia unui apartament cu un preţ situat în intervalul 60.000-80.000 euro, respectiv 16,6% urmăresc apartamente al căror preţ depăşeşte 80.000 de euro.

Vânzătorii însă par să nu fie deloc pe aceeaşi lungime de undă. Astfel, doar 6% din ofertă se situează sub 40.000 de euro, 21,5% din apartamentele scoase la vânzare au un preţ cuprins între 40.000 şi 60.000 de euro, 27,2% se încadrează în intervalul 60.000-80.000 euro, iar 45,3% din apartamentele scoase la vânzare afişează un preţ mai mare de 80.000 de euro.