Cât crede Lăzăroiu că va obţine în alegeri o alianţă creată în jurul PDL

Sebastian Lăzăroiu a declarat la România TV că o alianţă formată în jurul PDL, la care să participe UNPR, PNŢCD şi organizaţii civice şi ecologiste, ar putea scoate un scor bun la alegerile locale. Potrivit estimărilor sociologului, scorul acestei alianţe ar putea atinge la 30%, în timp ce USL nu va depăşi 35-37%%.

RomaniaTV.net
22 feb. 2012, 16:55
Cât crede Lăzăroiu că va obţine în alegeri o alianţă creată în jurul PDL

Lăzăroiu a arătat că nu ştie dacă această alianţă se va numi până la urmă Mişcarea Populară, dar a precizat că există discuţii pentru formarea acesteia.

Acum sunt discuţii pentru o alianţă între PDL şi UNPR. Poate şi PNŢCD va intra în discuţie. S-ar putea să vină şi organizaţii civice, poate şi o componentă ecologistă. Ideea este de a coagula o forţă, care să fie o contrapondere la USL. Şi probabil că vor mai veni şi nişte liberali în această alianţă, dar nu PNL cu totul”, a declarat Lăzăroiu pentru România TV.

Sociologul a explicat că un rol foarte important la alegerilor locale îl au primarii, care sunt practic „directori de vot”.

„Dacă s-ar forma o asemenea alianţă, şi vine PDL care o mie şi ceva de primari, mai vine UNPR care are şi el vreo două sute de primari, mai vine şi PNŢCD care are câteva zeci… Împreună pot ajunge la un scor bun. Mult mai bun decât au acum în sondaje. Să zicem în jur de 30%. (…) Pe actuala distribuţie a primarilor, dacă se face această alianţă în jurul PDL, această alianţă poate lua în jur de 30% şi vă garantez că USL nu va lua mai mult de 35-37% din voturi, la locale”, a estimat Lăzăroiu.

În ceea ce priveşte Capitala, Lăzăroiu susţine că o candidatură a lui Prigoană sau a lui Piedone împotriva primarului Sorin Oprescu ar avea şanse de succes pentru PDL, dar nu a exclus varianta apariţiei unui candidat surpriză.

„În 2008, Sorin Oprescu a câştigat ca independent, s-ar putea să-l bată tot un independent (…) S-ar putea să ne trezim cu un independent şi să câştige el”, a spus fostul ministru al Muncii.

Referitor la alegerile parlamentare, Lăzăroiu susţine că mult discutata creştere a salariilor bugetarilor şi a pensiilor cu 5% nu va aduce beneficii electorale consistente puterii. „Nu cred că cineva îşi imaginează că o creştere de salarii şi pensii cu 5% va duce la câştigarea alegerilor. Şi nu bugetarii şi pensionarii sunt electoratul celor de la guvernare. Zona asta de centru-dreapta îşi doreşte mai multe locuri de muncă, investiţii mai multe, eventual o scădere a taxelor de muncă”, a apreciat Lăzăroiu.

El a reiterat ideea că actualul premier Mihai Răzvan Ungureanu poate fi candidatul susţinut de către PDL la alegerile prezidenţiale din 2014. Întrebat dacă poate fi un candidat cu şanse în faţa celui al USL, Crin Antonescu, Sebastian Lăzăroiu a răspuns: „Cred că e invers: Crin Antonescu ar putea fi un contracandidat cu şanse pentru Mihai Răzvan Ungureanu.”