Cât costă carburanţii în Europa. Unde stă România

Preţurile benzină din România sunt cele mai mici din Europa, iar la motorină România este tot spre coada clasamentului european, potrivit datelor Oil Bulletin, serviciu de monitzorizare a pieţelor produselor petroliere al Comisiei Europene. Preţurile sunt valabile pentru data de 20 februarie, deci nu includ majorările de preţ de astăzi.

RomaniaTV.net
23 feb. 2012, 09:14
Cât costă carburanţii în Europa. Unde stă România

Atunci, un litru de benzină de 95 costa, în România, în medie, 1,25 euro pe litru, cel mai mic nivel din Uniunea Europeană. În mod tradiţional, benzina era mai ieftină doar în Bulgaria şi Cipru, dar, cu niveluri de 1,27 şi, respectiv 1,28 euro pe litru, la data de 20 februarie, şi preţurile de aici le-au depăşit pe cele din România. Cea mai scumpă benzină este în Italia, 1,75 euro pe litru.

La motorină, preţul mediu din România este de 1,32 euro pe litru. Preţuri mai mici decât la noi sunt în Slovenia (1,30 euro), Luxemburg (1,27 euro) şi Bulgaria (1,25 euro). Cea mai scumpă motorină din UE este în Marea Britanie (1,71 euro/litru)

În mai multe ţări de pe continent, preţurile au atins, la sfârşitul săptămânii trecute, cele mai mari niveluri din istorie, din cauza creşterii cotaţiilor la ţiţei generate în special de situaţia din Iran. Analiştii nu văd, pe termen scurt, o calmare a cotaţiilor, dimpotrivă: şeful companiei franceze Total a spus că va veni în curând ziua în care benzina va costa 2 euro pe litru.

Vedeţi mai jos preţurile la benzină (prima coloană) şi motorină (a doua coloană) în fiecare stat membru al UE

PRET CARBURANTI IN EUROPA

 

Citeşte şi Petrom a scumpit masiv benzina şi motorina