Cât a costat achiziţionarea Rapidului? Noul patron dezvăluie suma şi anunţă noile planuri

Omul de afaceri Nicolae Cristescu a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, că achiziţionarea clubului Rapid de la George Copos a costat aproximativ 3 milioane de euro, sumă care reprezintă datorii asumate de el şi de asociatul său Adrian Zamfir prin contractul de vânzare-cumpărare semnat luni.

RomaniaTV.net
09 iul. 2013, 15:46
Cât a costat achiziţionarea Rapidului? Noul patron dezvăluie suma şi anunţă noile planuri

Noi am cumpărat sigla, culorile, brandul şi palmaresul Rapidului. Stadionul nu l-am cumpărat, el trebuie închiriat, iar baza Pro Rapid nu am cumpărat-o, pentru că este proprietatea statului şi trebuie s-o închiriem. Prin contractul de vânzare-cumpărare ne-am asumat suma de 2,165 milioane euro, plus în jur de 500.000 de euro salariile, plus TVA-ul de probabil 400.000 de euro, deci ajunge în total la 2,950 milioane sau 3 milioane şi ceva. Nu ştiu exact, dar chiar nu contează. Satisfacţia este că am reuşit să salvăm această echipă de la Rapid„, a spus noul patron al echipei de fotbal Rapid Bucureşti, Nicolae Cristescu.

El a menţionat că nu poate face public contractul deoarece fostul acţionar George Copos le-a solicitat să semneze un act de confidenţialitate. „Cei care nu cred că am cumpărat… e treaba lor. Noi nu ne permitem să minţim. Acel contract s-a semnat şi îl putem pune la dispoziţie dacă este nevoie.

Este însă un contract confidenţial. George Copos ne-a obligat efectiv să semnăm un act de confidenţialitate. Dar contractul de vânzare-cumpărare s-a semnat. Mai sunt unele detalii mici de pus la punct. Am înţeles că ar mai fi de preluat nişte acţiuni de la nu ştiu ce societate… dar eu nici măcar nu mai trebuie să mă prezint. Nu mai este problema mea, este a avocaţilor, este ceva minor. Ce a fost important s-a încheiat. Azi-noapte n-am dormit deloc din cauza euforiei„, a explicat omul de afaceri.

Cristescu nu vrea să facă o comparaţie între averile noilor acţionari şi a lui George Copos, dar a menţionat că el este de 1.000 de ori mai rapidist decât fostul proprietar. „Este un efort extraordinar de mare pe care îl fac eu şi asociatul meu Adrian Zamfir. Sunt prieten de ani de zile cu Adrian Zamfir, suntem asociaţi în mai multe afaceri şi am pornit la acest drum împreună.

Nici nu se pune problema să comparăm averile noastre cu averea lui George Copos, care este unul dintre cei mai bogaţi oameni din România, cu sute de milioane. Probabil e mai bogat de 100 de ori decât mine şi Adrian Zamfir, dar cu siguranţă noi doi suntem mai rapidişti de 1.000 de ori decât el. Sângele nostru este 100 la sută vişiniu şi asta contează mai mult decât orice„, a menţionat el.

Nicolae Cristescu susţine că în viitor nu vor apărea alţi acţionari la FC Rapid, ci numai sponsori. „Sunt sponsori importanţi care vor veni alături de noi. Dar acţionari suntem doar noi doi, ceilalţi vor care vor fi lângă noi vor fi sponsori. Asta pentru că atunci când sunt mai mulţi acţionari apar tot felul de discuţii şi nu vrem”, a adăugat omul de afaceri.

Întrebat dacă este adevărat că asociatul său, Adrian Zamfir, are legături cu PSD, Cristescu a răspuns: „E o întrebare ostentativă, şi dacă are legături care e problema? Da, a fost, dar şi-a dat demisia din funcţia pe care a avut-o pentru a fi lângă Rapid şi să nu se mai interpreteze şi să se facă acea asociere. E mult spus că domnul Zamfir e ascuns. E genul de om mai retras căruia nu îi place să iasă în faţă”.

Noul acţionar a precizat că George Copos a fost nemulţumit de faptul că suporterii i-au jignit familia şi de aceea nu a dorit să vină la conferinţa de presă organizată la stadionul Giuleşti. „L-am invitat alături de noi la această conferinţă, dar îl înţeleg pentru că el fost înjurat, familia lui la fel… Sunt ieşirile lor, ieşirile unei mici părţi a galeriei. Din partea suporterilor poate a fost o ieşire normală, dar ăsta a fost motivul pentru care el a spus că pentru el Rapidul nu mai există şi nu îl mai interesează. Era lui George Copos a apus. Spunea el că Planeta se scufundă, dar Planeta Rapid nu se va scufunda niciodată”, a precizat el.

Cristescu susţine că nu va regreta niciodată că a intrat în fotbal şi a anunţat că nu intra în niciun conflict verbal cu alţi conducători de cluburi. „Eu nu voi regreta niciodată că am intrat în fotbal pentru că am venit să salvez Rapidul. Dacă ceilalţi au intrat în fotbal pentru avantaje materiale, eu şi Adrian Zamfir am intrat din cu totul alte motive. Şi chiar vreau să anunţ că nu voi da niciodatăm nicio replică vreunui alt conducător. Nu voi răspunde indiferent la atacurile care vor fi împotriva noastră„, a spue Nicolae Cristescu.

Noii acţionari ai FC Rapid nu se vor baza pe sumele de bani din drepturile TV, bugetul urmând să fie alcătuit din fonduri proprii. „Planul de reorganizare (n.r. – în cadrul procesului de insolvenţă) este făcut de fosta conducere şi bineînţeles că îl vom schimba pentru că nu mai este de actualitate. Sunt modificări care trebuie făcute. Domnul Dragomir ne-a spus ieri (n.r. – luni) că nu ne poate da banii din drepturile TV până nu este aprobat planul de reorganizare. Dar nu este o problemă asta pentru că oricum bugetul pe care îl aveam pregătit poate susţine echipa cel puţin până în septembrie. Deci nu ne bazam pe acei bani din drepturile TV„, a explicat omul de afaceri.

Jucătorii rapidişti vor încasa până sâmbătă o mare parte din restanţele salariale, a afirmat Cristescu. „Noi am fi vrut să plătim de mult, dar legal nu aveam cum pentru că până aseară eram nimeni la acest club. De mâine vom vorbi cu cei care se ocupă de această insolvenţă şi vom face un împrumut sau o sponsorizare, iar dânşii să facă plata către jucători. Pentru că e absurd să joci fără un ban. Fără bani nu poţi face nimic, iar ei au făcut performanţă terminând pe locul 8. Eu fac tot posibilul ca până la meciul cu Chiajna să primească o mare parte din restanţele salariale. Nu te poţi baza numai pe sufletul lui de rapidist, dar cu stomacul gol”, a adăugat el.

Nicolae Cristescu şi Adrian Zamfir vor finaliza miercuri lotul echipei pentru barajul de sâmbătă cu Concordia Chiajna. „În câteva zile trebuie să punem la punct echipa pentru acest meci. Sunt jucători noi pe care îi vom aduce, sunt jucători consacraţi care au jucat în Liga I. Probabil în cursul zilei de mâine vom definitiva lotul şi vom anunţa şi numele lor. Este însă o aberaţie faptul că trebuie să legitimăm jucători până cel târziu cu două zile înaintea meciului. Trebuia să lase până în ziua meciului. Aşa, perioada este extraordinar de scurtă pentru a construi un lot şi a face transferurile”, a precizat Cristescu.

Oamenii de afaceri Adrian Zamfir şi Nicolae Cristescu sunt noii proprietari ai FC Rapid, ei semnând luni seară contractul de vânzare-cumpărare a clubului cu acţionarul majoritar George Copos.

Clubul Rapid traversează de la sfârşitul anului 2012 o gravă criză financiară, care a culminat cu retrogradarea în Liga a II-a după ce Administraţia de Licenţiere din cadrul FRF a refuzat să îi acorde licenţa pentru ediţia 2013-2014 a Ligii I din cauza datoriilor. Totuşi, Rapidul are şanse de a continua în Liga I, după ce Comitetul Executiv al FRF a stabilit, sâmbătă, disputarea unui meci de baraj pentru menţinerea în primul eşalon, între echipa antrenată de Marian Rada, care nu a îndeplinit criteriul financiar din manualul de licenţiere, şi Concordia Chiajna, formaţia retrogradată sportiv cel mai bine clasată (locul 15 în sezonul precedent). Echipa câştigătoare a barajului programat la 13 iulie va completa tabloul de 18 formaţii din Liga I.