Cartofii prăjiţi, carnea roşie şi alcoolul, cei mai mari „duşmani” în nutriţie

Creştinii romano-catolici au sărbătorit duminică Paştele, sărbătoare pe care o aşteaptă şi ortodocşii. Mesele vor fi bogate în preparate din carne de miel sau ied, însă sfatul nutriţionistului este să consumăm cu moderaţie. Şi dacă tot o facem, ideal ar fi să punem alături cât mai multe legume şi fructe şi să eliminăm pe cât posibil alcoolul.

RomaniaTV.net
08 apr. 2012, 12:47
Cartofii prăjiţi, carnea roşie şi alcoolul, cei mai mari „duşmani” în nutriţie

Nutriţionistul Virgil Stroescu a atras atenţia, la România TV, asupra pericolului pe care îl prezintă pentru organism carnea roşie, indiferent de modul de preparare, dar şi cartofii prăjiţi. Oricât ar fi de gustoase.

Nu recomand niciunui român inteligent să mai mănânce cartofi prăjiţi. Asta deoarece cartoful pus în ulei încins formează o substanţă, acrilamida, care din 2002 s-a dovedit că este potenţial cancerigenă. Apoi, de mii de ani mâncăm carne roşie: de miel, de vacă, de porc, de vită. Ei bine, în 2007 o fundaţie internaţională de cercetare a cancerului a dovedit că nu trebuie să consumăm carne roşie prea mult, pentru că este potenţial cancerigenă şi ea. Nici măcar la grătar nu e bună, pentru că fumul care se ridică din carne şi din cărbuni nu este deloc sănătos. A doua nenorocire este faptul că, pentru a-şi păstra culoarea în vitrină, carnea pe care o cumpărăm din magazine se bagă în nitrit de sodiu şi de potasiu, care la temperaturi înalte produc nitrozamina, care ne face rău„, spune nutriţionistul.

Carnea de peşte este totuşi bună. „Dar nu prăjită şi nu pe grătar, ci fiartă sau la cuptor”, este atenţionarea lui Virgil Stroescu.

„Dacă tot consumăm carne, trebuie şi multă salată, multe legume, multe fructe pentru că mai atenuează din efectele nocive ale cărnii. Apoi, dacă faci mişcare este excelent”, a mai spus nutriţionistul.

În perioada sărbătorilor pascale să fiţi foarte atenţi la consumul de alcool. Sfatul nutriţionistului este „puţin spre deloc”. „Alcoolul în combinaţie cu grăsimea din carne dă o boală foarte nenorocită, pancreatită acută”, a punctat Stroescu.