Carne de cal, descoperită în chifteluţele de la Ikea. Compania a retras aceste produse în 14 ţări

Inspectorii sanitari din Cehia au descoperit carne de cal în chifteluţele produse în Suedia pentru IKEA, cel mai mare retailer de mobilier din lume, informează Sky News. În urma testelor efectuate în Cehia, IKEA a decis retragerea de pe piaţă a lotului în cauză. De asemenea, potrivit reprezentanţilor IKEA în România, chiftelutele testate pozitiv cu urme de carne de cal nu au ajuns niciodata la vânzare în vreun restaurant al magazinului.

25 feb. 2013, 11:43
Carne de cal, descoperită în chifteluţele de la Ikea. Compania a retras aceste produse în 14 ţări

Inspectorii sanitari din Cehia au reţinut 760 de kilograme de chiftelele, care erau congelate şi ambalate ca fiind făcute din carne de porc şi vită, dar care conţineau în realitate carne de cal.

IKEA a retras chifteluţele de la vânzare din 14 ţări, după ce autorităţile din Cehia au descoperit urme de carne de cal într-un lot de produse. Ţările vizate sunt Cehia, Slovacia, Ungaria, Franţa, Suedia, Marea Britanie, Portugalia, Italia, Olanda, Belgia, Spania, Grecia, Cipru şi Irlanda.

„IKEA tratează cu seriozitate rezultatele testelor prezentate de autorităţile din Cehia, care indică urme de carne de cal. Lotul de chifteluţe vizat a fost retras din restaurantul Swedish Food Market situat în magazinele IKEA”, se arată într-un comunicat transmis luni de grupul suedez.

„În urmă cu două săptămâni, IKEA Group a efectuat analize ale produselor în cauză. 12 mostre analizate din diferite loturi nu au prezentat urme de carne de cal. Pentru validarea rezultatelor testului, vor fi testate şi loturile în care autorităţile sanitate cehe au găsit urme de carne de cal. Rezultatele testelor vor fi cunoscute în zilele următoare”, se mai arată în comunicat.

Cornel Oprisan, Retail Manager IKEA Romania, a precizat pentru ROMÂNIATV.NET că lotul de chiftele depistate cu urme de carne de cal nu a ajuns niciodată la vânzare în România.

“Chiftelutele testate pozitiv cu urme de carne de cal din Republica Cehia nu au ajuns niciodata la vanzare in vreun restaurant IKEA (nici in Romania). Am decis verificarea suplimentara a chiftelutelor in Romania, desi produsele au fost temeinic verificate de catre colegii din Suedia responsabili pentru produsele din magazinele IKEA impreuna cu furnizorul nostru”, a declarat Cornel Oprişan.