Care sunt cauzele oboselii şi ale insomniei

Care sunt oare cauzele oboselii și ale insomniei? Adevărul este că majoritatea oamenilor are o viață agitată, ceea ce înseamnă că există nenumărate cauze ale oboselii. Vestea bună este că, odată identificate cauzele oboselii și ale insomniei, oricât de grave ar fi, măcar știi ce trebuie să faci pentru a le elimina din viața ta.

RomaniaTV.net
08 oct. 2012, 06:51
Care sunt cauzele oboselii şi ale insomniei

Iată câteva dintre cele mai comune cauze ale oboselii:  

Somn insuficient
 
Poate fi evident, însă dacă nu dormi suficient este normal să te simți obosit. Iar lipsa somnului îți poate afecta puterea de concentrare și sănătatea. Adulții ar trebui să doarmă între 7 și 8 ore pe noapte.
 
Transformă somnul în prioritatea numărul 1 și instaurează o rutină. Scoate din dormitor orice dispozitiv care ar putea interfera cu somnul, spre exemplu: laptop-ul, televizorul, telefonul mobil. Dacă tot nu te ia somnul mergi la doctor. S-ar putea să te confrunți cu tulburări ale somnului și atunci ai nevoie de ajutor specializat.
 
Rămâi fără energie
 
Un consum prea scăzut de alimente poate cauza oboseală; la fel și coonsumul alimentelor necorespunzătoare. O dietă echilibrată menține nivelul zahărului din sânge în limite normale și previne senzația de  epuizare urmată după o scădere bruscă a nivelului glicemiei.

Întotdeauna încearcă să compui micul dejun din proteine și carbohidrați complecși. Spre exemplu, poți mânca ouă cu pâine integrală. De asemenea, consumă mici gustări pe tot parcursul zilei pentru a nu rămâne fără energie.
 
Excesul de cafeină
 
Cafeina poate îmbunătăți starea de vigilență și puterea de concentrare, însă numai dacă este administrată în doze mici. Prea multă cafeină poate crește ritmul cardiac, tensiunea arterială și starea de agitație. În plus, cercetări recente au indicat că dozele prea mari cauzează oboseală.
 
Începe să reduci treptat din consumul de cafea, ceai, ciocolată și alte băuturi și medicamente care conțin cafeină. Dacă renunți dintr-odată la cafeină te vei confruntă cu oboseală, iar organismul tău va tânji după ea.

Citeşte mai mult pe Sfatulpărinţilor.ro.