Situaţia pe Dunăre, monitorizată în continuare la Caraş-Severin: Luni va fi atins un debit maxim

Hidrologii monitorizează, în continuare, situaţia apelor Dunării, însă dau asigurări că, cel puţin în amonte de barajul de la Porţile de Fier, unda de viitură nu va crea niciun fel de probleme.

RomaniaTV.net
15 iun. 2013, 08:26
Situaţia pe Dunăre, monitorizată în continuare la Caraş-Severin: Luni va fi atins un debit maxim

Viitura se apropie de ţara noastră şi hidrologii estimează că luni va fi atins un debit maxim de 10.600 metri cubi/ secundă la intrarea Dunării în ţară, la Baziaş, urmând ca de marţi, acesta să scadă constant, , potrivit Agerpres.

 Citeşte şi Atenţionare COD GALBEN pe Dunăre

Deşi debitul Dunării este în creştere constantă de câteva zile, iar maximum estimat a fi atins luni este cu aproximativ 4.000 de metri cubi/secundă mai mare decât media normală pentru luna iunie, care este de 6.400 mc/s, specialiştii dau asigurări că Dunărea nu va produce inundaţii pe sectorul din amonte de barajul de la Porţile de Fier, pe raza judeţului Caraş-Severin.

Debitul Dunării, la Baziaş, a fost, vineri, de 9.800 m.c/secundă, iar pentru sâmbătă se preconizează a fi de 10.300 m.c./s., duminică de 10.500 m.c./s., iar luni, pe 17 iunie, de 10.600 m.c./s., care este vârful viiturii. Urmează apoi, ca din 18 iunie, debitul să scadă cu circa 100 m.c./s. pe zi. Aceste debite, însă, nu sunt periculoase‘, precizează Dorin Gavril, directorul Serviciul de Gospodărire a Apelor Caraş-Severin.

Citeşte şi Dunărea CREŞTE simţitor şi în România. Când va fi VÂRFUL de VIITURĂ

Ultima viitură pe Dunăre, în amonte de Porţile de Fier, a fost în primăvara acestui an, în luna aprilie, când debitul a fost de 11.900 de mc/s şi care nu a pus niciun fel de probleme în Caraş-Severin, iar la ultimele inundaţii, din 2006, a fost înregistrat un debit istoric de 16.800 mc/s.

Sistemul de Gospodărire a Apelor Caraş-Severin are în administrare sectorul dintre Baziaş şi confluenţa cu râul Cerna, la Orşova, înainte de barajul de la Porţile de Fier I, ceea ce înseamnă circa 100 km.