Căpşunile, fructe minune ale sănătăţii

În această perioadă a anului, căpşunile sunt fructele vedetă. Pe lângă faptul că sunt foarte gustoase, sunt şi foarte sănătoase, deoarece conţin vitamine şi săruri minerale.

RomaniaTV.net
24 mai 2012, 08:19
Căpşunile, fructe minune ale sănătăţii

Căpşunile şi sănătatea

Căpşunile sunt alcătuite din apă în proporţie de 90%, având astfel un efect diuretic şi depurativ. În plus, acestea mai conţin acizi organici, glucide, minerale şi vitamine.

Datorită calciului şi fosforului, căpşunile sunt benefice pentru prevenirea osteoporozei şi anemiei. Prin conţinutul lor bogat de vitamine C, B şi E, căpşunile joacă un rol important în scăderea nivelului colesterolului din sânge. Aceste fructe influenţează funcţionarea sistemului nervos şi sunt indicate în astenii şi în prevenirea insomniilor.

Având puţine calorii, puteţi mânca câte căpşuni doriţi, deoarece nu îngraşă. Singurul dezavantaj fiind acela că ar putea fi alergenice.

Suc de căpşuni

Sucul de căpşuni este recomandat persoanelor anemice. Acesta se poate obţine prin amestecarea căpşunilor cu lapte. Puteţi adăuga şi miere, scorţişoară sau vanilie.

Din frunzele căpşunilor se poate prepara ceai.
 
Căpşunile în tratamente cosmetice

Căpşunile pot fi folosite şi în tratamentele cosmetice. Acestea hrănesc pielea şi o fac mult mai fină.

Masca se prepară din căpşuni pisate, ce vor fi amestecate cu un albuş de ou. Pasta astfel obţinută se întinde pe faţă, se lasă să acţioneze un sfert de oră, după care se clăteşte cu apă.

Cură cu căpşuni

Este recomandat să se mănânce timp de 10 zile o cantitate de 0,5 kg – 1,5 kg de căpşuni zilnic în amestec cu miere. Această cură ajută în caz de hipertensiune, obezitate, insuficienţă hepatică, litiază biliară şi dischinezii biliare.

Mai mult, în timpul unei cure cu căpşuni neuronii sunt tonifiaţi, întreg organismul revigorându-se.

Căpşunile rezistă în frigider o zi sau două. Acestea nu trebuie ţinute la căldură, iar după ce au fost spălate, trebuie consumate. De asemenea, nu trebuie ţinute prea mult în apă, deoarece îşi pierd din gust.