Capitala sub zăpadă. Vezi cum se circulă în Bucureşti

Primarul general Sorin Oprescu a condus, miercuri dimineaţă, comandamentul de iarnă organizat la Primăria Capitalei. Ca de fiecare dată, edilul a avut o mulţime de reproşuri pentru operatorii care se ocupă de deszăpezire.

RomaniaTV.net
12 dec. 2012, 07:27
Capitala sub zăpadă. Vezi cum se circulă în Bucureşti

Mai multe artere importante din Bucureşti sunt blocate, miercuri dimineaţă, traficul fiind îngreunat de zăpada depusă pe carosabil în timpul nopţii, când au fost curăţate artere principale, însă nu şi străzi laterale. Dacă în trafic maşinile stau bară la bară, pe trotuare pietonii merg şi mai greu, deoarece zăpada depăşeşte în cele mai multe locuri 20 de centimetri.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, le-a cerut operatorilor să acorde o atenţie sporită trotuarelor, străzilor laterale şi căilor de acces la şcoli, spitale, centre de ambulanţă şi grădiniţe.

CITEŞTE ŞI: Harta drumurilor blocate. Vezi restricţiile de trafic din ţară

Oprescu le-a cerut celor care se ocupă de semafoare să repare toate defecţiunile apărute la intersecţiile Colentina – Fundeni, Colentina – Sportului şi Piaţa Victoriei, pentru ca în zonele respective traficul să se poată decongestiona.

Miercuri dimineaţa nu s-au înregistrat probleme pe nicio linie RATB, însă refugiile de tramvai şi staţiile de autobuze şi troleibuze erau pline de zăpadă şi gheaţă. „Raportul spune că aţi acţionat peste noapte cu 20 pluguri, şase autoturnuri, 142 de oameni la refugii şi macazuri. La macazuri se poate, dar refugiile sunt în continuare necurăţate şi avem probleme. Să vă programaţi dimineaţa cu oameni cu lopată. Din 11.000, eu cred că puteţi să faceţi 2-3 schimburi permanente acum când se mai poate da zăpada, că peste noapte o să îngheţe. Material antiderapant o să vă aducă operatorii pe zonele lor, dacă nu aveţi”, a spus Sorin Oprescu.

CITEŞTE ŞI: România, sub troiene. DRUMURI PARALIZATE, şcoli închise şi turişti înzăpeziţi VIDEO

Sorin Oprescu le-a reproşat celor de la deszăpezire că nu au intervenit la timp pentru curăţarea arterelor principale şi că majoritatea străzilor laterale sunt acoperite cu zăpadă.

„În sectorul 5, la cartierul diplomaţilor, n-aţi acţiona pe străzile laterale nici de frică. V-aş ruga să nu mai îmi circulaţi mie cu 27 de utilaje pe sectorul 5. Vă rog să băgaţi maşinile mici. E o sarcină pentru toţi operatorii (…) Romprestul poate să spună că bulevardele sunt negre. Pentru că cetăţenii sunt negri de supărare”, a spus Oprescu.

Nici cei de la Sectorul 4 nu au fost iertaţi de primarul Capitalei: „Răspundeţi greu la staţie. Ce aveţi, dom’le? Alergie la staţia de emisie-recepţie? În loc să vă bucuraţi că pot să vă aud… Bun, am văzut: vă place să faceţi poze. Pe vremea când eram eu foarte mic, erau  nişte poze de carton şi doar băgai capul acolo. Vă cumpăr şi de-astea şi faceţi poze, dar faceţi pentru voi. Pentru Bucureşti, faceţi curat”.

Peste 320 de utilaje cu pluguri au acţionat în Capitală pentru deszăpezirea arterelor principale şi pentru a împrăştia materiale antiderapante. Potrivit datelor din programul de deszăpezire, Capitala are la dispoziţie 591 utilaje, 3.314 angajaţi ai operatorilor de salubrizare şi aproape 30.000 de tone de material antiderapant.

Sorin Oprescu le-a cerut operatorilor să acorde o atenţie deosebită trotuarelor şi străzilor laterale: „Toată dimineaţa vă ocupaţi de trotuare. Toată lumea merge pe mijlocul străzuii pentru că pe trotuare nu se poate. Să împrăştiaţi material antiderapant. Sau sare”.

De asemenea, primarul Capitalei a făcut un apel la bucureşteni să renunţe, pe cât posibil, la a se deplasa cu maşinile şi să apeleze mai mult la transportul în comun. „Vreau să-i rog pe cetăţeni, dacă nu au nevoie de maşină… sau dacă o folosesc să o folosească. Dar îi rog respectuos să se retragă în jurul orei 18.00-19.00, ca să putem să ne ocupăm de toate străzile”, a punctat Oprescu.

Sorin Oprescu le-a cerut celor de la Corpul de Control să trimită inspectori în zonele din Capitală în care se efectuează lucrări şi să aplice amenzi firmelor care au lăsat lucrări nesemnalizate corespunzător. „Orice lucrare nesemnalizată se amendează. Şi după-amiază vă duceţi din nou şi-l mai amendaţi o dată. Şi diseară din nou. Cu cretinii ăştia – n-am cum să le spun altfel -, care lasă gropile acoperite cu zăpadă, nu se poate altfel. Pe Clucerului este groapă în mijlocul străzii de trei săptămâni şi acum a rămas aşa. Mâine la fel, poimâine la fel”.