Capcanele medicamentelor: O pastilă cu ibuprofen i-a ars 65% din piele şi l-a adus în pragul morţii

Calvin Lock, un băiat de 11 ani din Marea Britanie, a luat o pastilă pentru viroză, ce conţinea ibuprofen. Substanţa i-a provocat arsuri pe 65% din piele, iar băiatul a fost la un pas de moarte, stând trei zile conectat la aparatele ce l-au ţinut în viaţă.

RomaniaTV.net
30 oct. 2012, 19:35

Medicii au constatat că băiatul a făcut o reacţie alergică foarte rară, ce a fost confundată la început cu pojarul şi astfel i-a fost întârziat tratamentul pentru alergia la ibuprofen.

Lui Calvin Lock, un adolescent britanic din Littleport, comitatul Cambridgeshire, reacţia alergică i-a provocat arsuri pe 65% din suprafaţa corporală. A fost conectat la aparate vitale timp de 3 zile, băiatul riscând să moară din cuza alergiei la banalul medicament.

Coşmarul lui a început pe 26 septembrie, când i s-a dat o pastilă cu ibuprofen ca să îşi trateze răceala. Dimineaţa când s-a trezit avea nişte băşici pe faţă, pe care medicii le-au confundat cu pojarul. L-au tratat cu antibiotice, dar a doua zi, erupţia i s-a întins pe tot corpul. 

A fost dus de urgenţă la un spital din Cambridge, dar şi acolo medicii i-au confundat reacţia alergică cu pojarul şi i-au dat în continuare antibiotice şi l-au trimis acasă. Când s-a trezit în dimineaţa următoare, băiatul nu mai putea să vorbească, să meargă şi nu mai vedea aproape nimic. Abia mai respira când a fost dus din nou la spital, la Addenbrooke, unde, în final, medicii i-au spus că suferă de sindromul Stevens Johnson, o boală de piele ce poate provoca moartea şi care rezultă de obicei din alergii medicamentoase.

Medicii au luptat din greu cu boala băiatului şi i-au îngrijit peste 200 de „arsuri” care îi apăruseră din creştet până-n tălpi. La un moment dat, medicii i-au comunicat familiei băiatului că are şanse minime de supravieţuire. Specialiştii i-au îndepărtat suprafeţele de piele afectate, părul de pe cap şi unghiile pentru a-i face tratament.

A reuşit să depăşească punctul critic după aceste tratamente, iar acum este în recuperare, învăţând să meargă din nou, iar părul şi unghiile au început să îi crească la loc.