Canicula pune stăpânire pe ţară. PROGNOZA METEO PE TREI ZILE

Un val de căldură venit din nordul Africii va ridica mercurul din termometre, în următoarele zile, iar vremea va deveni caniculară. Totuşi, în unele zone ale ţării căldura va fi temperată de un vânt puţin mai sprinten.

RomaniaTV.net
21 iul. 2013, 13:21
Canicula pune stăpânire pe ţară. PROGNOZA METEO PE TREI ZILE

Luni, valorile termice vor fi apropiate de cele normale pentru ultima decadă a lunii iulie, astfel încât temperaturile maxime vor fi cuprinse între 23 în depresiuni şi 30 de grade în sud şi sud-vest. Vor fi înnorări temporare în nord-estul ţării, unde va ploua pe arii restrânse, în special în zona Carpaţilor Orientali. În restul teritoriului cerul va fi variabil şi doar cu totul izolat vor fi ploi de scurtă durată, posibil însoţite de descărcări electrice, în Carpaţii Meridionali, Transilvania, Oltenia şi Muntenia. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări locale în Moldova şi la munte şi izolat în rest.

La începutul săptămânii, bucureştenii au parte de soare şi 29 de grade, deloc exagerate pentru un miez de iulie. Presiunea atmosferica va scădea uşor de la 756 mm Hg.

Marţi, vremea rămâne frumoasă şi destul de însorită, deşi câţiva nori se arată prin regiunile nordice, centrale şi pe la munte. Pe alocuri, norii vor scutura ploi slabe, posibil şi descărcări electrice. Vântul se agita la munte, iar maximele termice vor pleca de la 22 de grade în nordul Moldovei până la 33 de grade în sudul Olteniei şi sud-vestul Munteniei.

Vremea frumoasă nu ocoleşte Bucureştiul nici marţi. Cerul este lipsit de nori, vântul adie uşor, iar în aceste condiţii în termometre se strâng cam 31…32 de grade.

Ziua de miercuri aduce nu numai o vreme frumoasă, dar şi călduroasă în sudul şi sud-vestul ţării. Se vor înregistra 34 de grade la umbră în sud-vestul ţării, plecând de la 23 de grade în nordul Moldovei, în condiţiile în care soarele străluceşte din plin, iar vântul adie uşor.

Cerul este mai mult senin miercuri în Bucureşti, vântul nu se simte, iar temperaturile îşi continuă avântul, ajungând în această zi spre 32 de grade în orele amiezii, la umbră. Vorbim deci despre temperaturi din ce în ce mai ridicate, aşa cum îi sade bine lunii lui cuptor.

Valul de caldura din nordul Africii se intensifică în zona ţării noastre spre sfârşitul săptămânii, astfel că vorbim despre o vreme călduroasă îndeosebi în sudul şi vestul ţării, local caniculară după-amiaza. În plus, ploile sunt foarte puţine, abia dacă se arată joi prin nordul extrem şi la munte. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 24 şi 36 de grade.

Vremea pare şi ea că ţine cont că e luni aşa că nu prea mai este în dispoziţie de vacanţă pe litoral. Norii strâng rândurile şi din când în când lasă câteva ploi, cu fulgere şi tunete. Vântul nu e prea plăcut nici el, dar măcar temperaturile ajung la 25-27 de grade în aerul amiezii, în timp ce la malul mării se adună aproximativ 22-24 de grade.

La munte, luni, vremea nu ne lasă să ne plictisim. Ba e soare, ba plouă, mai ales în Carpaţii Orientalii. E drept, norii mai scapă câţiva stropi de ploaie şi prin Carpaţii Meridionali, dar nu lipsesc nici descărcările electrice şi nici rafalele de vânt pe durata ploilor. Temperaturile pornesc de la 12 grade la Vârful Toaca până la 17-18 grade la Păltiniş şi Predeal.

În Transilvania, luni, se anunţă o zi plăcută de vară. Soarele domina cerul şi numai trecător îşi fac apariţia câţiva nori ce ar putea lăsa puţine ploi slabe, de scurtă durată, în special în zonele de la poalele munţilor. Vântul îşi face uşor simţită prezenţa, iar temperaturile mai cresc şi se apropie de normalul acestei perioade, adică 24 de grade la Miercurea Ciuc, 25 de grade în Brasov şi 28 de grade în partea de sud-vest a regiunii, la Alba Iulia.

Se încălzeşte simţitor luni şi în nord-vestul ţării. Aici sunt aşteptate valori de 28 …. 29 de grade în orele amiezii, în condiţiile unui soare generos pe tot parcursul zilei, dar a unui vânt ceva mai sprinten.

Aproape niciun nor nu-şi face apariţia pe cer în partea de vest a ţării, ceea ce face ca la amiază să se înregistreze 29 de grade în Arad, 30 de grade în Timişoara şi 28 de grade în Reşiţa.

Soarele ţine agenda zilei şi în Oltenia, dar lasă loc prin zona deluroasă după-amiaza pentru câţiva nori purtători de ploi de scurtă durată cu tunete şi fulgere. Se vor înregistra temperaturi specifice celei de-a doua decade a lunii iulie, adică 28 de grade în Târgu Jiu, 29 de grade în Craiova şi 30, mai jos spre luncă.

Vremea schimbă foaia luni şi în Muntenia, soarele pune stăpânire pe cer şi numai trecător vor fi după-amiază unele înnorări şi este posibil să apară câţiva stropi de ploaie. Temperaturile sunt în creştere şi ajung spre cel mult 28 de grade în Piteşti şi 29 de grade în Alexandria, în timp ce la Buzău şi Tulcea mercurul se opreşte la 28 de grade, iar pe litoral vor fi aproximativ 26 de grade. În partea de sud-est nu poate fi vorba de ploaie, soarele fiind cuvântul de ordine al zilei, în schimb vântul îşi face puţin simţită prezenţa.

Şi în Moldova va fi o zi destul de plăcută, deşi prin partea de nord vest a regiunii norii se mai înmulţesc şi lasă ploi de vară sporadice. Termometrele mai câştigă însă câteva grade faţă de zilele răcoroase de la sfârşitul săptămânii trecute. Vor fi 24 de grade în Suceava, 27 în Iaşi şi Bacău şi cel mult 28 de grade în Focşani.