Canicula începe să îşi facă apariţia în ţară. PROGNOZA METEO PE TREI ZILE

Deşi ultima zi a săptămânii va aduce o răcire uşoară a vremii şi ploi în unele zone, de luni temperaturile din termometre vor ajunge la nivelul normal al perioadei, iar canicula va începe să ne dea bătai de cap.

RomaniaTV.net
20 iul. 2013, 13:07
Canicula începe să îşi facă apariţia în ţară. PROGNOZA METEO PE TREI ZILE

Duminică, vara pare că fuge de la noi din ţară. Cel puţin din regiunile sudice, unde vom simţi din plin scăderea temperaturilor. Abia dacă se mai ating 21 de grade nordul Moldovei, în timp ce spre extremitatea de sud-vest mai sperăm încă la 30 de grade, cel mult. Răcirea vremii însă nu vine singură. Vine şi cu ploile de care aproape că uitaserăm. Norii strâng rândurile şi aduc ploi, chiar serioase, cu fulgere, tunete şi vânt nervos în Oltenia, mai ales în partea de deal, în Carpaţii Meridionali şi Munţii Banatului. Chiar dacă nu la fel de insistente, ploile se arată şi în Muntenia şi Dobrogea, iar vântul îşi va face simţită prezenţa în Câmpia de Vest, Podişul Moldovei şi al Dobrogei.

Vara face un pas înapoi şi în Capitală duminică. Temperatura se opreşte la 26-27 de grade şi norii care se arată în zori lasă şi ploi. E drept, mai mult în prima parte a zilei. Presiunea atmosferică variază uşor în jurul valorii de 753 mm Hg.

Luni, vremea schimbă iar foaia. Termometrele câştigă în jur de 2 grade şi ajungem să vorbim despre temperaturi apropiate de cele normale pentru data din calendar, adică maxime de la 23 de grade în Bucovina, Maramureş şi estul Transilvaniei până la 30 în Banat. Norii preferă zonele din nordul şi nord-estul ţării, unde local va ploua, mai cu seama în zona Carpaţilor Orientali. Soarele domină cerul în rest, însă mai ales după-amiaza este umbrit de câţiva nori purtători de ploi de vară prin Carpaţii Meridionali, dealurile Munteniei şi ale Olteniei. Vântul este agitat în Moldova şi la munte şi trecator prin celelate zone.

Săptămâna începe cu vreme frumoasă în Bucureşti. Soarele străluceşte din plin, iar cei câţiva nori ce se arată pe cer vor fi numai pentru decor. Vântul adie uşor, iar amiaza vine cu aproximativ 29 de grade, cam cât este de altfel normal să se înregistreze în această perioadă.

Marţi, norii se înmulţesc peste nordul şi centrul ţării, precum şi în zonele montane unde vor scurtura local ploi de scurtă durată cu tunete şi fulgere. Din când în când se vede şi soarele în aceste zone, dar acesta va fi cu mult mai generos în restul teritoriului, unde va domina cerul, cât despre ploi acestea vor fi posibile numai izolat. Vântul este mai sprinten la munte, iar temperaturile îşi reiau avântul, ajungând spre 33 de grade în sudul Olteniei şi sud-vestul Munteniei, în timp ce în nordul Moldovei nu vor depăşi 22 de grade.

Vremea călduroasă se întoarce marţi în Bucureşti, când la amiază termometrele vor arăta la umbră în jur de 31 de grade. Toate acestea în conditiile în care este aproape lipsit de nori, iar vântul este linistit.

A doua parte a săptămânii viitoare va aduce o vreme călduroasă în sud şi sud-vest, în condiţiile în care ploile sunt destul de puţine şi se arată mai cu seamă miercuri prin nordul extreme, iar în weekendul viitor în regiunile estice. Ne putem bucura în aceste condiţii de soare şi de temperaturi din ce în ce mai ridicate, demne de luna lui cuptor: maxime în general, între 24 şi 34 de grade.

După o zi de huzur la malul mării, iată că duminică vremea întoarce foaia. Deşi rămâne cald, cu valori termice de la 24 la 27 de grade în aerul marin, ploile par grăbite să ocupe litoralului la sfârşit de săptămână. Astfel, norii se vor tot aduna peste staţiunile de la malul mării şi vor lăsa ploi de vară, fulgere şi tunete, iar vântul va deveni şi el neplăcut pe durata ploilor. Apa mării însă, nu lasă de dorit, aşa că pentru cei cărora le place ploaia, cele 23-25 de grade de la ţărm li se vor părea plăcute şi potrivite pentru o baie.

Duminică, nici turiştii de la munte nu au parte de un tratament mai bun din partea vremii. Se răceşte în toate masivele montane, cu doar 12 grade pe Ceahlău până la cel mult 18-19 grade în Predeal şi Stâna de Vale, dar e rece mai ales în masivele estice, în timp ce ploile nu aşteaptă prea mult să îşi refacă intrarea peste staţiuni, mai ales în cele din Carpaţii Meridionali şi Munţii Banatului, dar nu lipsesc nici din rest. În plus, vântul şi el dă semne de nervozitate, aşa că vremea îi va goni pe turiştii ce sperau plimbări în aerul curat de munte.

În Transilvania, duminică, cerul se mai limpezeşte de nori, deşi aceştia se mai arată prin zonele din apropierea muntilor, însă şansele pentru ploi de scurtă durată sunt reduse. Vântul îşi face puţin simţită prezenţa, iar în ciuda soarelui mai generos, temperaturile scad şi nu vor fi mai mult de 23 de grade în Miercurea Ciuc şi Brasov, 24 în Sibiu şi numai 25 de grade în Cluj-Napoca.

În nord-vest este o zi însorită, dar cu un regim termic moderat, fără excesele obişnuite ale lunii lui cuptor. Vor fi 25 de grade în Baia Mare şi Satu Mare şi 26 de grade în Oradea, temperaturi mai scăzute cu aproximativ 2 grade faţă de normalul perioadei.

Aerul mai răcoros cuprinde duminică şi regiunile vestice ale ţării noastre. Şi dacă sâmbătă mercurul în termometre se avanta spre 32…33 de grade la umbră, duminică nu vor fi mai mult de 27 de grade în Arad, 28 în Timişoara şi în jur de 26 de grade în Reşiţa. Soarele ţine agenda zilei, dar vor fi momente în care lasă loc norilor şi, în plus, vântul este cam nervos.

Vremea schimbă foaia în Oltenia. Norii împart cerul cu soarele şi scutură ploi de vară cu tunete şi fulgere pe ici pe colo, mai cu seama pe la deal. În plus, temperaturile scad şi nu sunt aşteptate mai mult de 30 de grade în extremitatea de vest a regiunii, în timp ce la Râmnicu Vâlcea şi Craiova termometrele nu strâng mai mult de 26 de grade pe tot parcursul zilei.

Răcoarea pune stăpânire şi pe zona Munteniei, unde amiaza vine cu 24 de grade în Piteşti şi 26 de grade în Alexandria şi Giurgiu. Nu numai aerul răcoros îşi face apariţia, ci şi norii care aduc ploi de scurtă durată prin zona deluroasă a regiunii.

Norii vor fi prezenţi pe cer şi în partea de sud-est a ţării, deşi vor fi purtaţi de vântul mai sprinten, lăsând loc pentru mai multe intervale cu soare, iar ploile, slabe cantitativ, se arată sporadice. Totuşi, temperaturi scad şi în aceasta parte a ţării. Vor fi 26 de grade în Buzău, Călăraşi şi pe litoral, la Constanţa şi 27 de grade în Tulcea şi Brăila.

Vântul este agitat şi în Moldova, aşa că mai fură câteva grade din termometre şi aşa insuficiente pentru a doua decadă a lunii lui cuptor. Vorbim totuşi de o zi însorită cu maxime termice de la 21 de grade în Suceava spre 23 de grade în Iaşi, unde în această perioadă termometrele ar fi trebuit să indice 28 de grade şi cam 26 de grade, mai spre sud în Focşani.