Candidaturile pentru şefia DNA. Cine s-a înscris şi cu ce proiect

Pentru şefia DNA s-au înscris: Claudiu Dumitrescu, detaşat în funcţia de şef al Departamentul de Luptă Anti-Fraudă (DLAF), Codruţa Kovesi, detaşată la Ministerul Afacerilor de Externe (MAE), Vasile Ioniţă, Ioan Irimie şi Paula Tănase, Constantin Sima şi Viorica Stoica.

RomaniaTV.net
25 oct. 2012, 18:41
Candidaturile pentru şefia DNA. Cine s-a înscris şi cu ce proiect

Actualul şef al DLAF, Claudiu Dumitrescu, afirmă, în proiectul de management pentru DNA, că este necesară modificarea competenţelor Direcţiei, care să nu mai vizeze înşelăciunea, abuzul în serviciu, contrabanda, şantajul, evaziunea fiscală, şi apreciază că procurorul şef trebuie să fie bun psiholog.

„O altă măsură care trebuie luată în calcul vizează schimbarea competenţelor Direcţiei Naţionale Anticorupţie în sensul eliminării sau modificării art.13 alin.12 din OUG nr.43/2002. Impreună cu membrii colegiului de conducere şi pe baza consultării procurorilor DNA trebuie reanalizată competenţa direcţiei din punct de vedere legislativ, întrucât o parte din infracţiunile date în competenţă nu au legătură cu fenomenul corupţiei, încărcând în mod nejustificat activitatea (înşelăciunea, abuzul în serviciu, contrabanda, şantajul, evaziunea fiscală)”, notează el în proiectul depus în vederea obţinerii funcţiei de procuror-şef al DNA.

Vasile Ioniţă susţine că a identificat ca vulnerabilităţi operativitatea scăzută, creşterea numărului de inculpaţi achitaţi, neimplicarea ofiţerilor judiciarişti, iar la riscuri se înscriu scurgerile de informaţii operative.

Interesul unor persoane din lumea interlopă locală de a recruta poliţişti şi procurori din diverse domenii de activitate, alături de scurgeri de informaţii judiciare şi operative, creşterea gradului de specializare a infractorilor în domeniul criminalităţii organizate şi a corupţiei, interesul structurilor politice locale de a influenţa activitatea parchetelor, lipsa de protecţie fizică a procurorilor constituie riscuri ale DNA, notate de procurorul Ioniţă Vasile în proiectul său de management.

Ioan Irimie propune pentru eficientizarea activităţii manageriale a instituţiei, măsuri de îmbunătăţire a gestionării cazurilor, dar şi accelerarea luptei anticorupţie în domenii precum asistenţa medicală, administraţia locală, administraţia fiscală şi achiziţiile publice.

Procurorul Ioan Irimie, şef al DNA Cluj, arată în Proiectul său referitor la exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de procuror şef al DNA că „exercitarea stilului de management are o influenţă hotărâtoare asupra climatului de muncă şi comportamentului membrilor instituţiei conduse”.

Constantin Sima, candidat la şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie,dar şi pentru funcţia de procuror general vrea reorganizarea DNA, despre care spune că a comis erori, şi apreciază că informarea controlul şi consultarea „pot transforma spectaculos calitatea muncii în Ministerul Public”.

După ce face trimiteri la prevederile referitoare la organizarea Ministerului Public, Sima face o analiză SWOT a activităţii instituţiilor aflate în structura Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

În cazul DNA, menţionează ca puncte tari stabilitatea conducerii, aceeaşi în ultimii şapte ani, şi un corp de magistraţi bine pregătiţi profesional. Ca puncte slabe, el menţionează numărul achitaţilor definitiv înregistraţi în cursul anului 2011, de 37 din 359 inculpaţi judecaţi definitiv, ceea ce reprezintă 10,3% şi faptul că din totalul de 2.270 cauze soluţionate în 2011 numai în 233 s-a dispus trimiterea în judecată prin rechizitoriu, ceea ce reprezintă 10,3%.