Cancerul, o consecinţă a stresului

Există o legătură între cancer și stres? Cum contribuie stresul la formarea tumorilor? Conform specialiștilor, legătură dintre cancer și stres nu este la fel de evidentă ca cea dintre tutun și cancerul la plămâni, dar se consideră că anumite tipuri de tumori reprezintă consecința psihologică a stresului. Mai apar și alte consecințe în corp de la stres: nivel ridicat de hormoni și un mod de viață nesănătos.

RomaniaTV.net
21 oct. 2012, 07:32
Cancerul, o consecinţă a stresului

Dacă reușești să înțelegi ce este stresul și cum îți afectează sănătatea corpului și chiar viața, vei vedea cum a învăța să îl stăpânești este un pas eficient în a preveni apariția cancerului.
 
Stresul nu îți este întotdeauna dușman, el este felul natural al corpului de a se apăra și proteja. Așa că, pe bună dreptate, poți întreba cum afectează atunci așa de rău stresul întregul corp uman? Cum poate fi așa de dăunător încât să cauzeze sau să contribuie la creșterea unei tumori?
 
Nu uita că tu produci în fiecare zi celule canceroase în corp, dar sistemul imunitar este acolo că să prevină ca ele să atace celulele sănătoase. Asta dacă ai un sistem imunitar sănătos. El este prima ta armă de apărare împotriva celulelor canceroase.

Cum sunt interconectate stresul și cancerul?
 
Stresul are…
 
1. Efect semnificativ asupra sistemului imunitar. Institutul Național de Cancer din Statele Unite raportează „ Studiile au dovedit faptul că factori precum moartea unui partener, izolarea socială sau examinările medicale școlare alterează felul în care sistemul imunitar funcţionează”.
 
Mutațiile genetice apar în celulele tale în fiecare zi pe măsură ce ești expus la mulți agenți ce cauzează tumori din mediul înconjurător. În mod normal, ADNul este capabil să repare orice daună dar sunt și perioade în care nu este în stare.
 
Sistemul imunitar al corpului tău are capacitatea de a prelua controlul și să aibă grijă de aceste celule anormale înainte că ele să devină cancer. Însă stresul poate inhiba sau distruge această funcție a sa.
 
Un sistem imunitar slăbit este unul din efectele psihologice negative ale stresului. Un sistem imunitar sărac este solul fertil pentru multe tipuri de cancer, însă în special cele care au grad de răspândire cel mai mare (cancerul de piele și cancerul de plămâni).

Citeşte mai mult pe sfatulpărinţilor.ro.