Călin Netzer despre Poziţia copilului: E un fel de uşurare psihologică

"Lucruri care au fost acumulate de-a lungul anilor sunt revărsate acum într-un act artistic şi îmi doresc să aibă un efect pozitiv pe termen lung", spune Călin Netzer despre filmul său, premiat cu Ursul de Aur. 

02 mart. 2013, 14:50
Călin Netzer despre Poziţia copilului: E un fel de uşurare psihologică

Regizorul Călin Netzer transmite publicului din ţară să dea o mână de ajutor filmului românesc, să vină la film, să plătească un bilet la cinema şi să vadă pelicula, potrivit unui interviu acordat Agerpres.

„Îmi doresc ca publicul din România să se întoarcă din nou în sălile de cinematograf. Filmul ca atare cred că iese puţin din acest cerc al filmului minimalist şi face un pas spre spectatorul din România, îl întâmpină cumva, este un pas înainte”, spune Netzer.

„De când scriam scenariul şi replicile ne gândeam la Luminiţa. Apoi am dat un casting, pentru că am vrut să mă asigur că Luminiţa este totuşi cea mai potrivită şi cea mai bună. Aşa s-a şi întâmplat, s-a dovedit că a fost singura despre care efectiv simţeam că poate să ducă acest rol. Am lucrat foarte mult şi ne-am chinuit foarte mult şi mai ales Luminiţa s-a pregătit foarte bine pentru acest rol. Am avut şi multe dispute, dar care până la urmă au dus la acest rezultat, deci au fost benefice. Pentru asta am trecut însă prin momente foarte grele”, povesteşte regizorul despre Luminiţa Gheorghiu, care a impresionat în Poziţia Copilului.

El spune că munca la film a început din toamna lui 2009 şi că filmul a costat 850.000 de euro: „Atunci a început scrierea scenariului şi s-a finalizat acum, în 2013, cu premiera, când filmul a fost efectiv scos din cuptor. Deci, puţin peste trei ani. Cel mai dificil a fost să strâng finanţarea pentru acest proiect”.

Poziţia copilului” este primul lungmetraj românesc premiat vreodată cu Ursul de Aur la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin şi va intra în cinematografele din România începând din 8 martie.

În prima săptămână, filmul va rula în 35 de cinematografe din peste 20 de oraşe.

„Poziţia copilului” este cel de-al treilea lungmetraj al lui Călin Netzer după multipremiatele „Maria” (2003) şi „Medalia de onoare” (2010).