Bugetul pe 2012: salariile bugetarilor nu vor fi majorate, pensiile vor fi îngheţate

Proiectul de buget pregătit de Guvern, obţinut de MEDIAFAX, prevede îngheţarea pensiilor pe întreaga perioadă a anului viitor, fără indicii de majorare a acestora şi a salariilor în al doilea semestru, pentru susţinerea plăţii pensiilor fiind din nou transferate de la bugetul de stat 13,8 miliarde lei.

RomaniaTV.net
11 nov. 2011, 14:52
Bugetul pe 2012: salariile bugetarilor nu vor fi majorate, pensiile vor fi îngheţate

Pensiile şi salariile angajaţilor la stat nu cresc deloc în 2012. Guvernul nu a alocat, în bugetul pentru anul viitor, nici un leu în plus pentru majorarea acestor venituri.

Premierul Emil Boc a explicat că nu a vrut să rişte, existând pericolul să nu aibă fonduri suficiente.

Când vine vorba de împărţirea banilor, Boc a tăiat, însă, chiar de la ministere-cheie precum cel al Educaţiei, de altfel jumătate dintre ministere vor avea bugetele tăiate. VEZI CE BANI PRIMESC MINISTERELE SI SERVICIILE SECRETE

Proiectul de buget pregătit de Guvern, obţinut de MEDIAFAX, prevede că, în anul 2012, valoarea punctului de pensie este de 732,8 lei, nivelul la care a fost îngheţat încă din 2009, fără referiri la o eventuală majorare a acestuia în partea a doua a anului viitor.

Nici pentru contribuţiile de asigurări sociale nu sunt indicate scăderi pe parcursul anului viitor, acestea fiind menţinute la nivelul actual.

De asemenea, în proiectul bugetului de stat nu se face vreo referire la majorarea salariilor anul viitor.

Pentru câştigul salarial mediu brut este indicată o uşoară creştere la 2.117 lei, faţă de 2.026 lei estimat pentru acest an şi 1.902 lei înregistrat anul trecut.

Fondurile destinate plăţii pensiilor din sistemul public de pensii depăşesc 47 miliarde lei (faţă de 46,2 miliarde lei în acest an), reprezentând 8,1% din PIB. La stabilirea necesarului de fonduri pentru plata pensiilor au fost luaţi în calcul 4.761.000 pensionari plătiţi prin Casa Naţională de Pensii Publice, cu o pensie medie lunară de 747 lei, şi 159.000 pensionari plătiţi prin Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Serviciul Român de Informaţii, cu o pensie medie lunară de 2.289 lei.

Comparativ, fondul aferent pensiilor a fost calculat în acest an pe baza a 4.780.000 pensionari, cu o pensie medie lunară de 749 lei, şi 155.800 pensionari din sistemul de apărare, cu o pensie medie lunară de 1.755 lei.

Veniturile totale ale bugetului asigurărilor sociale sunt estimate la 48,7 miliarde lei, iar cheltuielile totale sunt prognozate la 48,5 miliarde lei.

„Pentru susţinerea în totalitate a cheltuielilor ce se finanţează din acest buget, din bugetul de stat se alocă în anul 2012 o subvenţie de 13,8 miliarde lei”, se arată în document. În acest an, pentru plata pensiilor au fost transferate de la bugetul de stat 13,9 miliarde lei.

Veniturile totale sunt diminuate cu 2,7 miliarde lei, echivalent al cotei de 3,5% (în creştere de la 3% în acest an) aferentă pensiilor private obligatorii.

Bugetul asigurărilor sociale de stat este programat pentru anul viitor cu un excedent de 170,9 milioane lei (faţă de 253,9 milioane lei în acest an), care reprezintă rezultatul financiar al sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale.