Bucurie pentru felinele de la Zoo Oneşti: Patru lei şi doi tigri, transferaţi în Africa de Sud FOTO

După o viaţă de chin petrecută în ţarcuri minuscule şi condiţii neadecvate la zoo, şase feline mari din România îşi vor regăsi demnitatea şi bucuria de a trăi în rezervaţia Lionsrock, din Africa de Sud. Fundaţia Vier Pfoten a desfăşurat marţi cu succes operaţiunea de preluare a patru lei şi doi tigri de la Grădină Zoo Oneşti, din judeţul Bacău.

09 apr. 2013, 13:38

În cursul acestei dimineţi, o echipă a Vier Pfoten s-a deplasat la Zoo Oneşti pentru operaţiunile de transfer. Echipa a avut în componenţa doi medici veterinari cu experienţă în domeniul animalelor sălbatice, care au asigurat tranchilizarea şi încărcarea în cuştile speciale în cele mai bune condiţii.

În decurs de câteva ore, toate animalele au fost încărcate într-un camion care urmează să ajungă miercuri după-amiază pe aeroportul din Zurich, Elveţia. De acolo, felinele vor fi urcate la bordul unui avion cargo cu destinaţia Johannesburg, Africa de Sud. Felinele din România vor ajunge la Lionsrock, aflat la 300 km distanţă de Johannesburg, în cursul zilei de joi, 11 aprilie, la finele unei călătorii de aproximativ 15.000 de kilometri.

Grupul transferat de la Zoo Oneşti este compus din leul Tarzan, leoaica Siba şi cei doi pui ai lor, Sara şi Hera, precum şi din doi tigri – Gerica şi Tomi. Alţi doi lei şi doi tigri rămaşi la Zoo Oneşti urmează să fie transferaţi la Lionsrock cu un nou transport, care va fi organizat peste câteva luni.

Din păcate, alţi patru lei programaţi marţi pentru transferul la rezervaţia Lionsrock din Africa de Sud, care i-au aparţinut lui Nuţu Cămătaru, nu au mai putut fi preluaţi de fundaţia Vier Pfoten întrucât Garda de Mediu nu a mai autorizat relocarea animalelor, deşi iniţial fusese de acord cu această măsură.

„Ne bucurăm că încă o grădină zoologică din România a luat decizia corectă de a ne încredinţa felinele pentru a le a asigura o viaţă in conformitate cu nevoile speciei, în rezervația Lionsrock. Pe de altă parte, facem un apel către autorităţile competente – Ministerul Mediului şi Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară (ANSVSA) – să-şi ia în serios rolul de a implementa legislaţia in vigoare şi de a îmbunătăţi condiţiile în care trăiesc animalele sălbatice din grădinile zoo din România. Ele merită respectul nostru şi au dreptul la o viaţă mai bună„, a declarat Ioana Dungler, Director de proiecte la Vier Pfoten Internaţional.

Fundaţia Vier Pfoten a fost solicitată încă de anul trecut de Primăria Oneşti pentru preluarea felinelor din grădina zoologică a oraşului, care nu mai are autorizaţie de funcţionare din 2007. Aici animalele au trăit toată viaţa pe ciment, în ţarcuri extrem de mici şi în condiţii total nepotrivite pentru această specie. Cei 4 lei împart o suprafaţă de numai 40 m2, în condiţiile în care, potrivit legislaţiei în vigoare, grădină zoo trebuie să asigure o suprafaţă de minimum 500 m2 pentru o sigură pereche de lei.

Analizele efectuate de medicii Vier Pfoten relevă că toate animalele prezintă carențe grave de minerale şi calciu, în vreme ce puii de leu suferă de rahitism şi nanism hipofizar.

În rezervaţia pe care Vier Pfoten o deţine în Africa de Sud, felinele vor păşi pe iarbă pentru prima oară în viaţa lor. După o perioadă pe care o vor petrece în ţarcul de adaptare, animalele vor fi mutate în ţarcuri de minim 1 hectar (10.000 m2), de peste 250 de ori mai mari decât spaţiile în care au trăit până acum.

Vier Pfoten a transferat până în prezent 32 de lei şi un tigru din România în rezervaţia Lionsrock, care se întinde pe o suprafaţă de 1242 de hectare şi este construită după cele mai moderne standarde. Felinele au aici posibilitatea să trăiască potrivit necesităţilor speciei, sub permanenta supraveghere a doua echipe de ingrijitori si medici veterinari ai Lionsrock.

În prezent, în România există 26 de grădini zoologice, dintre care 5 au rămas fără autorizaţie din cauza imposibilităţii de a asigura standarde minime de adăpostire. Animalele din aceste grădini zoo continuă însă să fie ţinute în condiţii mizere, în ţarcuri mici, fără hrană adecvată sau supraveghere medicală de specialitate deoarece autorităţile găsesc rareori soluţii pentru relocarea lor.

Numeroase relatări din presă şi petiţii trimise de cetăţeni cu privire la situaţia din grădinile zoo din Romania, precum cele de la Craiova, Bârlad, Galaţi, Baia Mare sau Târgu Mureş, au determinat Comisia Europeană să ceară un raport complet Gărzii de Mediu pe această temă până la sfârșitul acestei luni.