Borboly cere locuitorilor judeţului să continue să folosească drapelul secuiesc

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, le cere locuitorilor judeţului să continue să folosească drapelul secuiesc, deşi instanţa a decis irevocabil anularea hotărârii CJ prin care acesta a fost adoptat ca steag al judeţului Harghita.

RomaniaTV.net
28 sept. 2012, 15:37
Borboly cere locuitorilor judeţului să continue să folosească drapelul secuiesc

Preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că drapelul judeţului a fost aprobat în condiţiile legii şi le-a cerut locuitorilor judeţului să îl folosescă în continuare, apreciind că „steagul judeţului Harghita nu este un steag discriminatoriu pentru nimeni din judeţul Harghita sau din afara judeţului”.

El a spus că aşteaptă motivarea Curţii de Apel din Târgu Mureş, pentru a afla ce a stat la baza deciziei de anulare a hotărârii CJ, iar abia după aceea va lua măsuri.

„O măsură poate să fie aceea de a contesta această decizie la Cutea de Justiţie de la Luxemburg şi o a doua, dacă aşa vom decide în cadrul consiliului, vom aproba din nou acest steag ca şi steag al judeţului Harghita. Aşadar, în momentul actual, drapelul este perfect legal şi poate fi folosit pentru că în conformitate cu legislaţia României până când nu primim motivarea deciziei, până când acest lucru nu este anunţat pe cale oficială, poate fi folosit şi chiar cer de la toţi locuitorii judeţului Harghita să folosească acest steag, pentru că este legal şi ne reprezintă”, a conchis Borboly Csaba.

La finalul conferinţei de presă, preşedintele CJ Harghita a împărţit jurnaliştilor drapele secuieşti.

Curtea de Apel Târgu Mureş a anulat, miercuri, o hotărâre a Consiliului Judeţean Harghita din 2009, prin care steagul secuiesc a devenit drapelul judeţului Harghita. Potrivit portalului instanţelor de judecată, instanţa a admis astfel un recurs formulat de Ilie Şandru, decizia fiind irevocabilă.

Ilie Şandru, preşedintele Fundaţiei Culturale „Dr. Miron Cristea”, a declarat că tratamentul discriminatoriu al hotărârii CJ a fost reclamat în instanţă pentru prima oară de fundaţia pe care o conduce, de Asociaţia „Radio Ardealul” şi Asociaţia „Glasul Călimanilor” în 2010, la Judecătoria Topliţa, unde cauza a fost respinsă. Ulterior, organizaţiile nu au avut câştig de cauză nici la Tribunalul Harghita.

În acelaşi an a fost sesizat şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), solicitându-i-se să constate şi să sancţioneze „existenţa unui tratament diferenţiat, discriminatoriu, la care sunt supuşi cetăţenii români de naţionalitate română din judeţul Harghita prin aprobarea drapelului secuiesc ca drapel al judeţului Harghita, de către CJ”.

CNCD, condus la vremea respectivă de Csaba Ferenc Asztalos, a respins reclamaţiile intervenienţilor, însă Curtea de Apel Târgu Mureş a decis, în 2011, că hotărârea CNCD a fost adoptată cu încălcarea prevederilor OG 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare şi a fost parţial anulată. Acea decizie a instanţei a rămas definitivă şi irevocabilă.

„Aşa că, pentru un timp, am lăsat lucrurile cum au fost şi în 2011 am început o acţiune în nume propriu. Şi de această dată am pierdul procesul la Judecătoria Topliţa, apoi la Tribunalul Harghita, însă acum am câştigat la Curtea de Apel din Târgu Mureş”, a spus Ilie Şandru.

Potrivit acestuia, hotărârea Curţii de Apel Târgu Mureş este „dreaptă şi normală, pentru că în judeţul Harghita mai trăiesc şi români, aproximativ 40-50.000 de români pe care nu i-a întrebat nimeni dacă vor ca drapelul judeţului să fie drapelul secuiesc”.

În noiembrie 2009, consilierii judeţeni harghiteni au aprobat proiectul de hotărâre prin care steagul Consiliului Naţional Secuiesc devenea şi steagul judeţului Harghita, urmând să fie folosit la manifestări festive.

Împotriva proiectului de hotărâre au votat cei doi consilieri PSD şi de un reprezentant PCM, alţi şapte consilieri PCM s-au abţinut, singurii care s-au declarat de acord cu proiectul fiind cei 18 consilieri UDMR prezenţi la şedinţă.

Consilierii social-democraţi au reclamat, atunci, faptul că pe steag nu se regăseşte niciun simbol reprezentativ pentru românii din judeţ şi au făcut apel la colegii lor să dea dovadă de toleranţă şi respect reciproc, acceptând ca pe steagul judeţului să apară măcar un element care să îi reprezinte pe români.

În replică, vicepreşedintele CJ Harghita Petres Sandor spunea că soarele este un simbol care apare şi pe stema României.

De atunci, el a fost arborat pe sediile instituţiilor şi primăriilor din Harghita, iar din 2010 drapelul secuiesc este arborat pe Palatul Administrativ din Miercurea Ciuc.