Bombele nucleare de la Hiroshima şi Nagasaki au fost o „pedeapsa divină” pentru japonezi

Cotidianul sud-coreean Joongang Ilbo scrie într-un editorial că bombele nucleare de la Hiroshima şi Nagasaki, lansate de aviaţia americană în august 1945, au fost "pedeapsa divină" pentru japonezii care au făcut în secret experimente pe oameni în timpul războiului dintre China şi Japonia şi pe prizonierii chinezi, sud-coreeni şi ruşi în cel de-al Doilea Război Mondial.

RomaniaTV.net
23 mai 2013, 11:05
Bombele nucleare de la Hiroshima şi Nagasaki au fost o „pedeapsa divină” pentru japonezi

Japonia a protestat joi contra publicării de către un ziar sud-coreean a unui editorial care asimilează bombele nucleare de la Hiroshima şi Nagasaki, lansate de aviaţia americană în august 1945, cu „pedeapsa divină”, relatează AFP.

Dumnezeu se foloseşte uneori de mâna omului pentru a pedepsei acţiunile diabolice ale oamenilor„, a scris la începutul săptămânii cotidianul Joongang Ilbo, evocând unitatea japoneză de tristă amintire din al Doilea Război Mondial, Unitatea 731. Cu sediul la Harbin, în nord-estul Chinei, această unitate a fost o secţiune secretă de cercetări biologice şi chimice care a efectuat experimente pe oameni în timpul războiului dintre China şi Japonia (1937-1945) şi pe prizonieri chinezi, sud-coreeni şi ruşi în cel de-al Doilea Război Mondial. „Strigătele victimelor au ajuns la cer şi bombele atomice au căzut la Hiroshima şi Nagasaki”, scrie în continuare cotidianul citat, evocând „pedeapsa divină şi represalii umane”.

Joi, secretarul general al guvernului japonez Yoshihide Suga a calificat articolul „dezonorant”. „Ţara noastră a fost singura care a fost lovită de o bombă atomică. Nu vom ierta astfel de comentarii”, a afirmat el.

Bomba, denumită „Little Boy” , a fost lansată deasupra Hiroshimei de bombardierul american B-92 „Enola Gay”, soldându-se cu aproximativ 140.000 de morţi. Trei zile mai târziu, la 9 august 1945, o altă bombă nucleară lansată de americani la Nagasaki a ucis 70.000 de persoane. Şase zile după aceea Japonia a capitulat, aminteşte France Presse.

Femeile de confort

Editorialul ziarului sud-coreean intervine într-un context deja tensionat între Tokyo şi Seul, după controversata declaraţie a primarului oraşului Osaka, Toru Hashimoto, care a justificat folosirea „femeilor de confort” forţate să se prostitueze pentru militarii japonezi în cel de-al Doilea Război Mondial.

Toru Hashimoto a declarat că acest sistem a fost necesar, însă guvernul de la Tokyo a încercat să se distanţeze de aceste afirmaţii considerate de mulţi comentatori drept „scandaloas”‘. Majoritatea istoricilor estimează că aproximativ 200.000 de femei asiatice au fost forţate să se prostitueze în Japonia, printre care coreene, chineze, filipineze.

„Suntem profund dezamăgiţi de faptul că o personalitate oficială apăra astfel de infracţiuni inumane”, a declarat agenţiei citate de presă un purtător de cuvânt al Ministerului sud-coreean de Externe. Purtătorul de cuvânt chinez Hong Lei s-a declarat „şocat şi furios”, apreciind că „de modul în care Japonia va discuta despre trecutul său va depinde viitorul ei”.

Chiar şi aliatul american al Japoniei a condamnat virulent aceste afirmaţii „scandaloase şi ofensatoare” ale primarului Hashimoto.