Bode: România trebuie să devină jucător strategic pe piaţa de energie în Statele Unite ale Europei

Prezent la Bucharest Forum/ Energy, deputatul Lucian Bode a declarat că, în următorii zece ani, România trebuie să devină un jucător strategic pe piața de energie, în cadrul Statelor Unite ale Europei. Fostul ministru al economiei, comerțului și mediului de afaceri a arătat că țara noastră poate valorifica relevanța eurostrategică a Dunării prin atragerea de finanțări europene pentru proiecte majore de energie pe Strategia UE pentru Regiunea Dunării, precum și prin identificarea unei forme de organizare administrativă a Regiunii Dunării care să maximizeze șansele României de accesare a fondurilor europene.
Romania TV
24 mai 2013, 19:26
Bode: România trebuie să devină jucător strategic pe piaţa de energie în Statele Unite ale Europei

Deputatul PDL, Lucian Bode, a vorbit la Bucharest Forum/ Energy, despre oportunitățile componentei de energie a Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD). În opinia acestuia, Dunărea reprezintă axa geografică esențială în deschiderea UE către regiunea Mării Negre, Transcaucaziei și Asiei Centrale, iar România s-ar putea număra printre beneficiarii importanți ai avantajelor economice pe care le au țările riverane Dunării.

Fostul ministru al economiei susține că „adoptarea relativ târzie (aprilie 2011) a SUERD indică un potențial ridicat pentru îmbunătățiri ale preciziei instrumentelor financiare disponibile în următorul exercițiu financiar european 2014-2020”. Repartizarea responsabilităților în cadrul celor unsprezece domenii tematice prioritare ale SUERD, fără o legătură strictă cu aspecte eurostrategice, sugerează „nevoia unor angajamente mai ferme din partea autorităților naționale/regionale și a finanțatorilor interesați de eficacitatea sinergiei Marea Nordului – Dunăre – Marea Neagră”, a mai adăugat parlamentarul PDL.

Cu acest prilej, Lucian Bode a adus în atenția experților români și străini prezenți la forum, o serie de provocări la care țara noastră trebuie să răspundă pentru a deveni jucător strategic regional în domeniul energiei. Printre acestea se numără și: regândirea axei de energie din SUERD, în contextul recentelor evoluții energetice la Marea Neagră; consolidarea unei SUERD II și a Sinergiei la Marea Neagră în scopul diversificării rutelor europene de alimentare cu gaz (în special pe relația cu mari producători și deținători de rezerve certe din Orientul Mijlociu); opțiunea pentru un dialog extins SUERD II, Sinergia Mării Negre și Turcia; identificarea, în contextul discuțiilor naționale despre regionalizare, a unei forme de organizare administrativă a Regiunii Dunării care să maximizeze șansele României de accesare a fondurilor europene.

Parlamentarul PDL a arătat, la Bucharest Forum/ Energy, că „ne apropiem de momentul în care România, alături de alte țări membre, trebuie sa aleagă, fie și temporar, un raport optim între necesarul de energie din surse regenerabile și nivelul de suportabilitate al cetățenilor și al industriei”. Întrebat ce temă ar propune pentru Bucharest Forum/ Energy în 2023, Lucian Bode a răspuns: ” Rolul României ca jucător strategic pe piața energetică din regiune, în cadrul Statelor Unite ale Europei”.

Spynews
Ce se știe despre criminalul din Sibiu, tânărul care și-a ucis iubita de 21 de ani! Bărbatul consuma substanțe interzise
Bzi.ro
Este vestea momentului despre marele maestru: Medicii au explicat care este starea lui Florin Piersic
Fanatik.ro
Cinci zodii cu noroc la bani în iunie. Le așteaptă fericire și opulență
Capital.ro
Devine ilegal în TOATĂ ROMÂNIA. NU se va mai putea face acest lucru sub NICIO FORMĂ
Playtech.ro
Vestea momentului despre Ion Iliescu! S-a anunţat direct, fără prea multe cuvinte. Era de aşteptat
DailyBusiness
Lege nouă pentru cei care stau la bloc! Ce trebuie să facă administratorii
Adevarul
Cum a fost convinsă o tânără să renunțe la școală și la familie pentru a se prostitua. „Era o mașină de făcut bani”
Spynews
Marius Elisei, absent total din viața fiicei sale! Ce spune Oana Roman despre relația dintre Isabela și tatăl ei / FOTO
Spynews
Anunț ANM! Cod galben de ceață densă în România. Care sunt județele afectate
Evz.ro
Cele mai vechi băi termale din România dispar. Doar amintirea mai rămâne din ele
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată impecabil la 66 de ani
wowbiz.ro
Nimeni nu mai știe nimic de Riana. Cum a fost filmată înainte să dispară fără urmă
Cancan.ro
Alex Dobrescu, un nou ordin de protecție! Reclamanta este fosta sa soție, cu care are un băiat 😲
Playsport.ro
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
kanald.ro
Patrocle este în continuare de negăsit! Cățelul dispărut în luna martie este căutat în tot Bucureștiul: Recompensa a fost mărită la 6.000 de lei
Capital.ro
S-a dat ordin pentru toate MAGAZINELE din România. Noua regulă este absolut OBLIGATORIE
StirileBZI
Începe „Litoralul pentru toţi” în 31 mai! Tarifele încep de la 35 de lei pe noapte
Prosport.ro
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de dolari și la câteva zile s-a despărțit de ea!
stirilekanald.ro
Breaking news despre Florin Piersic!
substantial.ro
Căsătorie în secret pentru celebra mezzosoprană Andreea Ilie: S-a unit în taină cu iubitul ei, Virginio Dell Uomo!
MediaFlux
RUSIA a declanșat RĂZBOI ÎMPOTRIVA ROMÂNIEI! AVERTISMENT șocant al MAE
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'