Blaga: Am discutat cu UDMR şi PPDD despre depunerea moţiunii de cenzură

Vasile Blaga, preşedintele democrat-liberalilor, a declarat că PDL a discutat cu reprezentanţi ai UDMR şi ai PPDD pentru depunerea unei moţiuni de cenzură la asumarea răspunderii Guvernului pe proiectul restituirii proprietăţilor.

15 apr. 2013, 09:28
Blaga: Am discutat cu UDMR şi PPDD despre depunerea moţiunii de cenzură

„Până la a depune o moţiune de cenzură desigur au fost discuţii între liderul nostru de grup Mircea Toader şi liderul grupului UDMR şi colegii din PPDD, pentru că o moţiune de cenzură nu poate fi depusă decât dacă o semnează toate partidele din opoziţie. Încă UDMR nu are un punct de vedere conturat, am discutat şi cu domnul preşedinte Hunor aseară, să vedem în cursul acestei săptămâni”, a precizat Vasile Blaga înainte de şedinţa BPN al PDL, potrivit Mediafax.

Blaga a spus că proiectul legii privind restituirea proprietăţilor propus de guvernul Ponta are foarte multe neajunsuri şi nu rezolvă nimic.

„Evident proiectul de lege privind restituirea proprietăţilor propus de guvernul Ponta are foarte multe neajunsuri şi cel mai important fiind acela că nu rezolvă nimic, doar amână lucrurile şi de fapt domnul Ponta îşi asumă răspunderea că nu-şi asumă nicio răspundere”, a adăugat liderul PDL.

UDMR va decide probabil marţi dacă va susţine moţiunea de cenzură pe tema despăgubirilor, a declarat, duminică, vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely.

Prim-vicepreşedintele PDL Andreea Paul a anunţat că PDL va încerca să depună o moţiune de cenzură în legătură cu Legea despăgubirilor dacă toate partidele de opoziţie vor agrea acest lucru, menţionând că este vorba despre „o decizie în lucru”.

Proiectul de lege privind despăgubirile pentru imobile naţionalizate, pentru care Guvernul îşi va angaja răspunderea miercuri, stabileşte că foştii proprietari ai caselor naţionalizate care nu pot fi despăgubiţi în natură vor primi puncte în valoare nominală de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achiziţiona prin licitaţie alte imobile sau le vor preschimba în bani, dar după 2017, în limita a 14% pe an din suma punctelor.

Potrivit Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

„Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată”, se arată în Constituţie.