Blaga a contestat la CCR revocarea din funcţia de preşedinte al Senatului

Vasile Blaga a anunţat, marţi seară, că a contestat la Curtea Constituţională revocarea sa din funcţia de preşedinte al Senatului. Senatorii au decis marţi, în şedinţă extraordinară, revocarea lui  Blaga din funcţia de preşedinte al Senatului, cu 70 de voturi "pentru" şi o abţinere. Crin Antonescu a fost ales PREŞEDINTE AL SENATULUI şi devine al doilea om în stat. În cazul în care preşedintele Traian Băsescu va fi suspendat, Antonescu va asigura interimatul. 

RomaniaTV.net
03 iul. 2012, 15:26
Blaga a contestat la CCR revocarea din funcţia de preşedinte al Senatului

UPDATE Vasile Blaga a declarat că hotărârea privind revocarea sa din fruntea Senatului şi numirea în funcţie a lui Crin Antonescu este „ţinută cu sfinţenie” de Ioan Chelaru, pentru a nu ajunge la MO, astfel încât CC să nu poată judeca sesizarea pe care a făcut-o pe această temă, scrie Mediafax. „L-am urmărit cu atenţie acum câteva minute pe domnul senator Crin Antonescu, care spune că este preşedintele Senatului, numai că hotărârea de revocare a mea din funcţie şi de numirea domniei-sale în funcţia de preşedinte este ţinută cu sfinţenie de domnul Chelaru, pentru a nu ajunge la Monitorul Oficial. Ea nu a ajuns încă în acest moment la Secretariatul General al Senatului. Am s-o trimit pe Monitorul Oficial, pentru că jocul lor cred că este foarte simplu: doresc să ia atribuţiile Curţii Constituţionale mâine, astfel încât să nu mai poată să judece această încălcare flagrantă a legii, a Constituţiei României”, a spus Blaga.

Vasile Blaga a anunţat marţi că a contestat la CCR revocarea sa de la şefia Senatului.

„Am trimis deja sesizarea la Curtea Constituţională în urmă cu câteva minute”, a anunţat Vasile Blaga. „Niciodată n-am ţinut de un scaun, dar nu pot asista pasiv la un atac furibund la adresa statului de drept şi a instituţiilor sale fundamentale”, a motivat Blaga demersul său.

El a prezentat motivele sesizării. În primul rând, Biroul Permanent care a pus pe ordinea de zi revocarea sa nu se afla în cvorum, în condiţiile în care vicepreşedintele Senatului Petru Filip şi secretarul Gheorghe David îşi pierduseră automat calitatea de membru al Biroului după ce au plecat din PDL. Apoi, Vasile Blaga susţine că şedinţa s-a desfăşurat când el se afla în plenul şedinţei comune a Parlamentului.

De asemenea, preşedintele PDL a argumentat că cererea pe care USL a trimis-o Biroului Permanent nu avea o motivare a revocării, contrar preceptelor regulamentare. Ultimul argument adus de Blaga a fost acela că doar el avea dreptul de a convoca o sesiune extraordinară a Senatului, conform prevederilor articolului 66 din Constituţie.

Anterior, deputatul PDL Ioan Oltean a declarat că revocarea lui Vasile Blaga de la şefia Senatului este abuzivă şi a anunţat că PDL va sesiza Curtea Constituţională, iar Blaga va depune plângere penală, scrie Mediafax.

„Este o revocare fără precedent, abuzivă, făcută cu încălcarea drepturilor constituţionale, în consecinţă ea este lipsită de temei, noi vom face de îndată o plângere la Curtea C”, a spus Ioan Oltean.

El a arătat că, în subsidiar, Vasile Blaga va face o plângere penală pentru că vicepreşedintele Senatului care s-a substituit calităţii de preşedinte a făcut acest lucru cu de la sine putere.

Oltean a subliniat că doar preşedintele Senatului poate desemna pe unul dintre vicepreşedinţi pentru a conduce lucrările Biroului Permanent.

Deputatul a mai spus că vicepreşedintele care s-a substituit preşedintelui Senatului şi-a însuşit atribuţiile acestuia a săvârşit o infracţiune extrem de gravă.

Oltean a mai spus că, în paralel, PDL se va adresa şi organelor de cercetare penală privind această substituire a atribuţiilor.

Deputatul PDL a mai arătat că „sarabanda ilegalităţilor fără precedent” ale USL ar putea continua şi cu revocarea Robertei Anastase, el arătând că s-ar putea ajunge şi la Cameră la o situaţie de genul celei adoptate la Senat.

„N-avem decât posibilitatea de a ne opune, solicitând respectarea procedurilor legale şi a Constituţiei şi în acelaşi timp să sesizăm la Curgea Constituţională fiecare hotărâre luată abuziv cu încălcarea Constituţiei”, a spus Ioan Oltean.

 Senatorii au decis marţi, în şedinţă extraordinară, revocarea lui  Blaga din funcţia de preşedinte al Senatului, cu 70 de voturi „pentru” şi o abţinere. Senatorii PDL nu au participat la şedinţă. În schimb, reprezentanţii UDMR şi ai UNPR au votat în favoarea debarcării democrat-liberalului.  Crin Antonescu a fost ales PREŞEDINTE AL SENATULUI şi devine al doilea om în stat. În cazul în care preşedintele Traian Băsescu va fi suspendat, Antonescu va asigura interimatul